Λιβύη: Ξεκίνησε ο διάλογος μεταξύ των αντίπαλων δυνάμεσων στο Μαρόκο

Σε ουδέτερο έδαφος, στο Μαρόκο, ξεκίνησαν οι συνομιλίες μεταξύ των αντίπαλων δυνάμεων της Λιβύης, στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών για την επανέναρξη πολιτικών διαπραγματεύσεων στη χώρα.

Σύμφωνα με το Al Jazzera, Πέντε μέλη από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας με έδρα την Τρίπολη και πέντε από το αντίπαλο κοινοβούλιο που έχει την έδρα του στην ανατολική πόλη Τομπρούκ συναντιούνται μετά την κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες. 

Οι διμερείς συναντήσεις, με πρωτοβουλία του Μαρόκου, το οποίο είχε φιλοξενήσει και τις ειρηνευτικές συνομιλίες το 2015 που οδήγησαν στη δημιουργία της αναγνωρισμένης από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνησης για τη Λιβύη, ξεκίνησε στην παραθαλάσσια πόλη Bouznika, νότια της Ραμπάτ, ενώ προετοιμάζουν το έδαφος για τη μεγάλη συνάντηση στο Montreux της Ελβετίας, τη Δευτέρα και την Τρίτη, στην οποία θα συγκεντρωθούν οι ηγέτες των αντίπαλων ομάδων της Λιβύης.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μαρόκου, Νάσσερ Μπουρίτα, πριν την έναρξη της χθεσινής συνάντησης, δήλωσε ότι η χώρα του προσφέρει στους Λιβύους «χώρο» για να συζητήσουν τα σημεία  που τους χωρίζουν. Μάλιστα, λίγο πριν κλείσουν  οι πόρτες για να ξεκινήσει ο διάλογος, σημείωσε ότι πρέπει να βρεθεί λύση στην κρίση από τους ίδιους τους Λιβύους και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Λιβύη υπέστη περίπου 10 χρόνια βίαιου χάους από τότε που σκοτώθηκε ο κυβερνήτης Μουαμάρ Καντάφι με αποκορύφωμα τις συγκρούσεις των δύο πλευρών. 

Ο Μοχάμεντ Τσάτου, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Mohammed V στο Ραμπάτ, δήλωσε στο Al Jazzera ότι οι συνομιλίες της Κυριακής ήταν «ιστορικές με πολλούς τρόπους» και πιθανότατα κατέληξαν στους υποψηφίους για τη μελλοντική κυβέρνηση, όπως τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης, τον προέδρο της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου και τον γενικό εισαγγελέα.
«Αυτή η συνάντηση είναι καλή για την επανένωση της Λιβύης», δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «είμαι βέβαιος ότι οι ξένοι παίκτες δεν είναι ευχαριστημένοι με την κατάσταση στη χώρα, επειδή όλοι έχουν το μερίδιό τους στη Λιβύη. Οι Λίβυοι θέλουν ειρήνη και οι Λίβυοι μιλούν με Λιβύους – αυτό είναι πολύ σημαντικό». 

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera, το γεγονός ότι ο Χαφτάρ δεν εκπροσωπείται στη συνάντηση δεν σημαίνει ότι έχει αποκλειστεί. «Στην πραγματικότητα, η αντιπροσωπεία από το κοινοβούλιο με έδρα το Τομπρούκ θεωρείται κατά κάποιον τρόπο ο πολιτικός βραχίονας των δυνάμεων του Χαφτάρ», σημείωσε. 

Σημειώνεται ότι η χθεσινή συνάντηση στο Μαρόκο συνέπεσε με τις κλειστές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του επικεφαλής της Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας,Σαράτζ.
Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα θα «συνεχίσει να στηρίζει την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης και επανέλαβε ότι προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας της Λιβύης, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».
 

Πηγή: Al Jazzera