Λιβύη: Ένοπλοι εμπόδισαν δικηγόρο του Καντάφι να καταθέσει έφεση για τον αποκλεισμό του από εκλογές

Ο δικηγόρος του Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι, γιου του δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι, υποστήριξε σήμερα ότι ένοπλοι τον εμπόδισαν να καταθέσει έφεση για τον αποκλεισμό του πελάτη του από τις προεδρικές εκλογές, ένα γεγονός που εντείνει τους φόβους για αναταραχές κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη Λιβύη.

Οι διαφωνίες για διάφορα ζητήματα, όπως για το ποιοί δικαιούνται να θέσουν υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές, απειλούν να εκτροχιάσουν τη διαδικασία, στόχος της οποίας είναι να μπει ένα τέλος στο χάος που επικράτησε επί μια δεκαετία, μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι. Οι παρεμβάσεις μαχητών από οποιαδήποτε πλευρά θα υπονομεύσουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη στην ψηφοφορία.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης η εκλογική επιτροπή απέρριψε την υποψηφιότητα του Σαΐφ αλ Ισλάμ και 24 άλλων προσώπων από τους συνολικά 98 που κατέθεσαν φακέλους για να διεκδικήσουν την ψήφο των Λίβυων στις εκλογές. Ωστόσο τον τελευταίο λόγο για την οριστικοποίηση των υποψηφιοτήτων θα έχουν τα δικαστήρια, όπως διαβεβαίωσαν η επιτροπή και ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών Γιαν Κούμπις.

Ο δικηγόρος Χάλεντ αλ Ζαΐντι ανέφερε σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι ένοπλοι άνδρες εισέβαλαν στο δικαστήριο της πόλης Σέμπχα, όπου βρίσκεται το ένα από τα μόλις τρία κέντρα που δέχονταν φακέλους των υποψηφίων. Οι ένοπλοι τον εμπόδισαν να καταθέσει την έφεση του πελάτη του για να μην αποκλειστεί από τις εκλογές.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, από την Τρίπολη, επιβεβαίωσε ότι μια ένοπλη ομάδα ανάγκασε τους πάντες να φύγουν από το δικαστήριο.

Η Σέμπχα ελέγχεται από μια ομάδα που συνεργάζεται με τον Εθνικό Λιβυκό Στρατό του Χαλίφα Χάφταρ, ενός από τους κυριότερους υποψηφίους στις εκλογές.

Η υποψηφιότητα του Σαΐφ αλ Ισλάμ απορρίφθηκε επειδή το 2015 καταδικάστηκε ερήμην από δικαστήριο της Τρίπολης για εγκλήματα πολέμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ