Κλείσιμο

Λιβύη: Αποφυλακίστηκε φωτορεπόρτερ που είχε καταδικαστεί σε 15ετή κάθειρξη

Ένας Λίβυος φωτορεπόρτερ, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2018 στην πόλη Ατζαμπίγια, στα ανατολικά της χώρας, και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών από στρατοδικείο, αποφυλακίστηκε από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, όπως έγινε γνωστό σήμερα από επίσημες πηγές.

Ο Ισμαήλ Αμπουζρέιμπα ελ Ζουάι αφέθηκε ελεύθερος αφού του χορηγήθηκε «ειδική αμνηστία από τη γενική διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων» που ελέγχονται από τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, ανέφερε μια πηγή της στρατιωτικής εισαγγελίας στη Βεγγάζη.

Ο Ζουάι βγήκε από τη φυλακή αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Η Χάνα Σάλαχ, ερευνήτρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Human Rights Watch για τη Λιβύη, χαιρέτισε την αποφυλάκιση του φωτορεπόρτερ, λέγοντας ότι έγινε «με καθυστέρηση», αφού πέρασαν τρία χρόνια «αυθαίρετης κράτησης».

Ο Ζουάι είχε συλληφθεί το 2018 στην Ατζαμπίγια, μια πόλη υπό τον έλεγχο του Χάφταρ. Τον Μάιο του 2020 καταδικάστηκε από στρατοδικείο της Βεγγάζης σε κάθειρξη 15 ετών με την κατηγορία ότι ήταν «σε επικοινωνία με ένα τηλεοπτικό κανάλι που στηρίζει την τρομοκρατία», δηλαδή τον ιδιωτικό σταθμό Alnabaa, σύμφωνα με την περσινή έκθεση της HRW.

Η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατατάσσει τη Λιβύη στην 165η θέση, σε σύνολο 180 χωρών, όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ