Λίβνι κατά Ομπάμα

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η δεδηλωμένη πρόθεση του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, να συνάψει διάλογο με το Ιράν θα μπορούσε να θεωρηθεί στη Μέση Ανατολή ως ένα δείγμα αδυναμίας στο πλαίσιο των προσπαθειών να πειστεί η Τεχεράνη να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

"Ζούμε σε μια περιοχή, στην οποία κάποιες φορές - σε περίπτωση όπου έχεις επιβάλει κυρώσεις και στη συνέχεια επιλέγεις τον διάλογο - είναι πιθανό αυτό να μεταφραστεί ως αδυναμία", δήλωσε η ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, ερωτηθείσα από τον ραδιοφωνικό σταθμό Israel Radio για την αλλαγή της πολιτικής απέναντι στην Τεχεράνη από την μελλοντική κυβέρνηση Ομπάμα.

Στην ερώτηση αν η ίδια στηρίζει τον διάλογο ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ, η Λίβνι απάντησε: "η απάντηση είναι όχι".

Η Λίβνι, η οποία ηγείται του κεντρώου κόμματος Καντίμα, το οποίο και θα οδηγήσει στις βουλευτικές εκλογές της 10ης Φεβρουαρίου, είπε ακόμη ότι "το συμπέρασμα είναι ότι οι ΗΠΑ υπό τον Ομπάμα δεν προτίθενται να αποδεχτούν ένα πυρηνικό Ιράν".

Ο Ομπάμα έχει δηλώσει ότι θα σκληρύνει τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν, αλλά ταυτόχρονα έχει πει ότι είναι πιθανός ο άμεσος διάλογος με τους πολέμιους των ΗΠΑ για την επίλυση των προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της φιλονικίας με την Τεχεράνη με αφορμή τις πυρηνικές της φιλοδοξίες.
Πηγή: skai.gr