Λίβανος: Πώς ο φόρος στο Whatsup οδήγησε στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων 15 χρόνων (Video+pics)

Ως ένα ξέσπασμα οργής ξεκίνησαν οι μαζικές διαδηλώσεις στον Λίβανο την προηγούμενη εβδομάδα. Μέσα σε μερικές ημέρες, όμως, έχουν καταφέρει να μεταμορφώσουν την χώρα και να θέσουν την ατζέντα, καθώς πρόκειται για τις μαζικότερες διαδηλώσεις των τελευταίων 15 ετών, δηλαδή από την «Επανάσταση των Κέδρων» του 2005. 

Τότε προκλήθηκαν εξεγέρσεις μετά την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού, Ραφίκ Χαρίρι και ακόμη 22 ατόμων σε βομβιστική επίθεση στην αυτοκινητοπομπή του. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την επιρροή της Συρίας στα εσωτερικά πράγματα της χώρας και τελικά υποχρέωσαν την Δαμασκό να αποσύρει τα στρατεύματα της μετά από 15 χρόνια. 

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη με την είδηση ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να φορολογήσει τις κλήσεις στην δημοφιλή εφαρμογή Whatsup προκειμένου να στηρίξει την οικονομία. 

Εκατοντάδες άνθρωποι από τις φτωχότερες συνοικίες του Λιβάνου ξεσηκώθηκαν. Στην συνέχεια, όμως, οι διαδηλωτές άρχισαν να βάζουν στο στόχαστρο ολόκληρη την πολιτική ελίτ της χώρας, την οποία πλέον κατηγορούν για διαφθορά και νεποτισμό. Την περασμένη Κυριακή στην πρωτεύουσα, Βηρυτό το πλήθος από οικογένειες με παιδιά και νέους ανθρώπους ζητούσαν ανατροπή της κυβέρνησης και βελτίωση των συνθηκών ζωής τους. 

Οι διαδηλώσεις φάνηκε ότι έπιασαν στον ύπνο στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι, ο οποίος ανακοίνωσε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων με στόχο να αναμορφώσει την οικονομία και να καθησυχάσει τις διαμαρτυρίες. Τα μέτρα περιλαμβάνουν 50% μείωση του μισθού των εν ενεργεία και συνταξιούχων πολιτικών και υπουργών, την δημιουργία μίας επιτροπής κατά της διαφθοράς και την υπόσχεση ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι. 

Η οικονομία του Λιβάνου πλήττεται από την αύξηση του δημόσιου χρέους το οποίο έχει φτάσει στο 150% του ΑΕΠ και την μείωση των αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας κατά 30% τον τελευταίο χρόνο. Το νόμισμα καταρρέει τους τελευταίους μήνες έναντι του δολαρίου. Μία υποτίμηση του, όμως, θα ήταν ένα κρίσιμο σημείο καμπής για την οικονομία, σύμφωνα με οικονομολόγους και διπλωμάτες. 

Οι αγορές ζητούν από τους ηγέτες του Λιβάνου να προχωρήσουν σε βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να απελευθερώσουν έσοδα και να λάβουν ένα πακέτο βοήθειας γαλλικής εμπνεύσεως με «μαλακά» δάνεια ύψους 11 δισ. ευρώ. Το Παρίσι, όμως, επιμένει ότι θα πρέπει να γίνουν σοβαρές προσπάθειες προκειμένου να διαλυθεί το πελατειακό δίκτυο της χώρας, στο οποίο οι πολιτικοί ηγέτες διοχετεύουν δισεκατομμύρια δολάρια κρατικών εσόδων προκειμένου να πληρώσουν τους ευεργέτες τους και να εξασφαλίσουν τις ψήφους για την εκλογή τους. 

Για τους διαδηλωτές, όμως, η κυβέρνηση άργησε και τα μέτρα δεν απαντούν στα ουσιαστικά προβλήματα τους, την ανεργία και την φτώχεια. Και σήμερα υπάρχει νέο κάλεσμα για διαδηλώσεις, ενώ οι αρχές έχουν αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας στην Βηρυτό. 
 

Πηγή: skai.gr