Λίβανος: Ο Μακρόν σνόμπαρε τους πολιτικούς – Στην τραγουδίστρια Φαϊρούζ η 1η επίσκεψη!

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέστρεψε στον πολύπαθο Λίβανο τη Δευτέρα, αλλά η πρώτη του συνάντηση δεν ήταν με τον νεοδιορισθέντα πρωθυπουργό, ούτε με την αντιπολίτευση, ή ακόμη και τους ακτιβιστές, αλλά με μια… ντίβα. 

Ο Μακρόν σνόμπαρε τους πάντες και τα πάντα, και επέλεξε να δει το ζωντανό θρύλο της καλλιτεχνικής σκηνής του Λιβάνου, ιδιαίτερα γνωστή και αγαπητή και στην Ελλάδα, Φαϊρούζ, ένα εθνικό σύμβολο που σέβονται άπαντες στη χώρα, κάτι ιδιαίτερα σπάνιο. 

Η εμβληματική τραγουδίστρια, αναμφισβήτητα η γνωστότερη στον αραβικό κόσμο, είναι σήμερα 86 ετών και οι δημόσιες εμφανίσεις της είναι πια σπάνιες. Αλλά πολλοί Λιβανέζοι ξεκινούν την ημέρα τους ακούγοντας τα τραγούδια της - συνήθως με μια καλή δόση νοσταλγίας για τις παλιές καλές μέρες όταν η Βηρυτός αποκαλούνταν το «Παρίσι της Μέσης Ανατολής»- και συνεχίζουν να την βλέπουν ως μια ενοποιητική φιγούρα σε μια χώρα που μαστίζεται από συγκρούσεις.

Μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Βηρυτού τη Δευτέρα το βράδυ, ο Μακρόν πήγε κατευθείαν να επισκεφθεί τη Φαϊρούζ στο σπίτι της στο Ραμπίχ, βόρεια της Βηρυτού, μακριά από τoυς προβολείς της δημοσιότητας μετά από αίτημά της. 

Ο Γάλλος πρόεδρος ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέφθηκε το Λίβανο - ήρθε δύο ημέρες μετά τη φονική έκρηξη στη λιβανέζικη πρωτεύουσα – και περπάτησε στους κατεστραμμένους δρόμους της Βηρυτού, όταν κανένας Λιβανέζος αξιωματούχος δεν είχε τη δυνατότητα να το κάνει. Υποσχέθηκε να επιστρέψει την 1η Σεπτεμβρίου, για να λάβει μέρος σε εκδηλώσεις που σηματοδοτούν τον ένα αιώνα ύπαρξης του σύγχρονου κράτους του Λιβάνου.

Φεύγοντας από το Λίβανο πριν από αρκετές εβδομάδες, έκανε tweet στα Αραβικά: «Σ 'αγαπώ Λίβανε»,  οι στίχοι ενός διάσημου τραγουδιού της Φαϊρούζ. 
 

 

 

Πηγή: skai.gr