Λίβανος: Η τουρκική Karpowership διακόπτει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος

Η τουρκική εταιρία Karpowership, που παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα στον Λίβανο από δύο φορτηγίδες, δήλωσε σήμερα ότι διακόπτει τον εφοδιασμό λόγω καθυστερούμενων οφειλών και μιας νομικής απειλής εναντίον των σκαφών της καθώς η χώρα προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με μια βαθιά οικονομική κρίση.

Η εταιρία, η οποία παρέχει 370 μεγαβάτ (MW) ή περίπου το ένα τέταρτο του τρέχοντος εφοδιασμού του Λιβάνου, δήλωσε αυτή την εβδομάδα στην κυβέρνηση ότι θα αναγκαστεί να κατεβάσει τον διακόπτη καθώς δεν έχουν γίνει κινήσεις για τη διευθέτηση των ζητημάτων.

Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα, η οποία δεν είχε την παραγωγική ικανότητα να ανταποκριθεί στη ζήτηση ακόμη και πριν από τη σημερινή κίνηση της Karpowership.

Πολλοί άνθρωποι στον Λίβανο, όπου το εθνικό νόμισμα έχει καταρρεύσει αφότου ξέσπασε η κρίση στα τέλη του 2019, εξαρτώνται από ιδιωτικές γεννήτριες, αλλιώς κινδυνεύουν να μένουν για πολλές ώρες την ημέρα χωρίς ρεύμα.

"Για 18 μήνες υπήρξαμε εξαιρετικά ευέλικτοι με το κράτος, εξακολουθώντας να παρέχουμε ρεύμα χωρίς πληρωμή ούτε κάποιο σχέδιο πληρωμής, επειδή η χώρα αντιμετώπιζε ήδη οικονομικές δυσκολίες. Ωστόσο, καμία εταιρία δεν μπορεί να λειτουργήσει σε ένα περιβάλλον με τέτοιο άμεσο και υπερβολικό ρίσκο", ανέφερε η Karpowership, η οποία ανήκει στην Karadeniz.

Πηγή που γνωρίζει την κατάσταση ανέφερε πως οι γεννήτριες έκλεισαν περίπου από τις 8.00 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), καθώς τα καύσιμα των φορτηγίδων μειώνονταν.

Η πηγή, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε πως οι καθυστερούμενες οφειλές υπερβαίνουν τα 100 εκατ. δολάρια και πως η κυβέρνηση δεν επιδίωξε συνομιλίες για την επίλυση του θέματος παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της εταιρίας προκειμένου να αποτραπεί το κατέβασμα του διακόπτη.

Λιβανέζος εισαγγελέας απείλησε αυτό το μήνα με κατάσχεση των φορτηγίδων και επιβολή προστίμου στην εταιρία μετά τις πληροφορίες που μετέδωσε το λιβανικό δίκτυο al-Jadeed, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν κατηγορίες για διαφθορά σχετικά με το συμβόλαιο παροχής ενέργειας. Η εταιρία αρνείται τις κατηγορίες.

Το υπουργείο Οικονομικών του Λιβάνου ανέφερε αυτή την εβδομάδα πως έλαβε επιστολή από την τουρκική εταιρία με προειδοποίηση και επικαλέσθηκε έναν βουλευτή που είπε πως η χώρα θα μπορούσε να "βυθιστεί στο σκοτάδι", αν οι φορτηγίδες κατεβάσουν τον διακόπτη. Δεν έχει κάνει οποιαδήποτε δημόσια δήλωση περί συνομιλιών.

Η κάθε φορτηγίδα της Karpowership έχει ικανότητα παραγωγής 202 MW, ενώ το συμβόλαιό της προβλέπει παροχή συνολικά 370 MW.

Βιομηχανική πηγή δήλωσε πως η συνολική παραγωγική ικανότητα του Λιβάνου είναι περίπου 2.200 MW, περιλαμβανομένων των φορτηγίδων, αλλά παράγει μόνο 1.300 MW, περιλαμβανομένων 370 MW που παρέχει η Τουρκία. Η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος είχε κορυφωθεί στον Λίβανο το 2020 στα 3.500 MW, ανέφερε η πηγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ