Λίβανος: Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές της νέας κρίσης στη χώρα

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν χθες στις βιαιότητες που ακολούθησαν διαδήλωση μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο της Βηρυτού.

Η διαδήλωση οργανώθηκε από τις δύο σιιτικές παρατάξεις, την Χεζμπολάχ και την Αμάλ, που απαιτούν την απομάκρυνση του δικαστή Τάρεκ Μπιτάρ, επικεφαλής της έρευνας για την φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020.

Η χθεσινή βία στους δρόμους της λιβανικής πρωτεύουσας ξύπνησε τις αναμνήσεις του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου (1975-1990). Αλλωστε πολλοί από τους πρωταγωνιστές του εμπλέκονται και στις χθεσινές βιαιότητες.

Το κίνημα Αμάλ

Επικεφαλής του σιιτικού κινήματος είναι από το 1980 ο Ναμπίχ Μπερί, πρόεδρος του κοινοβουλίου. Είναι ένα πολιτικό κόμμα που διαθέτει πολιτοφυλακή, τα μέλη της οποίας είναι τα πλέον ενεργά όταν ξεσπούν βίαια επεισόδια στους δρόμους.

Εκατοντάδες ένοπλα μέλη της Αμάλ αναπτύχθηκαν χθες στους δρόμους της Σίγια, το προπύργιο του κινήματος στα νότια σιιτικά προάστια της Βηρυτού, πυροβολώντας με αυτόματα όπλα και εκτοξεύοντας αντιαρματικές ρουκέτες κατά της γειτονικής χριστιανικής συνοικίας Άιν ελ-Ρεμανέχ.

Μεταξύ των βασικών υπευθύνων που καλεί για κατάθεση ο δικαστής Μπιτάρ στο πλαίσιο της έρευνας για την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού είναι δύο πρώην υπουργοί και βουλευτές της Αμάλ.

Τουλάχιστον τρεις από τους νεκρούς της χθεσινής έκρηξης βίας ήταν μέλη του σιιτικού κινήματος.

Η Χεζμπολάχ

Το σιιτικό κίνημα είναι πολιτικό κόμμα που εκπροσωπείται στο λιβανικό κοινοβούλιο από 13 βουλευτές. Διαθέτει ισχυρή πολιτοφυλακή και εξοπλίζεται από το Ιράν. Η Τεχεράνη έχει χρησιμοποιήσει την Χεζμπολάχ στις περιφερειακές συρράξεις στις οποίες συμμετείχε δι'αντιπροσώπου στην περιοχή.

Η Χεζμπολάχ περιγράφεται ως κράτος εν κράτει. Μετά τις συμφωνίες του Τάεφ που έβαλαν τέλος στον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου, είναι η μόνη παράταξη που κατόρθωσε να διατηρήσει τα όπλα της στο όνομα της αντίστασης κατά του Ισραήλ. Σφοδρές συγκρούσεις την έφεραν αντιμέτωπη με το Ισραήλ το 2006.

Ο Χασάν Νασράλαχ, γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ από το 1992, εξαπέλυσε σφοδρή εκστρατεία κατά του δικαστή Μπιτάρ, κατηγορώντας τον ότι πολιτικοποιεί την δικαστική έρευνα και ζητώντας την αντικατάστασή του.

Μαχητές της Χεζμπολάχ είχαν αναπτυχθεί χθες στους δρόμους της Βηρυτού λαμβάνοντας μέρος στις συγκρούσεις, αλλά σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με την Αμάλ.

Τουλάχιστον δύο από τους νεκρούς των χθεσινών βιαιοτήτων ήταν μέλη της Χεζμπολάχ.

Οι Λιβανικές Δυνάμεις

Ηγέτης της χριστιανικής παράταξης είναι από το 1986 ο Σαμίρ Τζατζά ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές του εμφυλίου πολέμου.

Η παράταξη μετατράπηκε σε πολιτικό κόμμα και ο Σαμίρ Τζατζά ήταν ο μόνος πολέμαρχος του εμφυλίου που φυλακίσθηκε και πέρασε ένδεκα χρόνια στην φυλακή την εποχή της συριακής κυριαρχίας στον Λίβανο.

Το κόμμα έχει διατηρήσει μία διακριτική πολιτοφυλακή στα προπύργιά της στα προάστια της Βηρυτού και στον βόρειο Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ έχει κατηγορήσει τις Λιβανικές Δυνάμεις, που υποστηρίζουν την έρευνα για την έκρηξη στο λιμάνι, ότι ανέπτυξαν ελεύθερους σκοπευτές που άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών χθες.

Οι Λιβανικές Δυνάμεις διέψευσαν με ανακοίνωση τις κατηγορίες. Κατά την διάρκεια των χθεσινών γεγονότων δεν ανέπτυξαν πολιτοφύλακες στους δρόμους.

Ο λιβανικός στρατός

Οι δυνάμεις του στρατού αναπτύχθηκαν στην Βηρυτό χθες κατά την διάρκεια των συγκρούσεων και απέκλεισαν την πρόσβαση προς την περιοχή Ταγιουνέχ, επίκεντρο της βίας.

Αλλά, ο λιβανικός στρατός δεν έκανε τίποτε για να αφοπλίσει ή να αποκρούσει τα μέλη των πολιτοφυλακών που είχαν αναπτυχθεί μαζικά την ώρα που πυρά αυτομάτων όπλων και αντιαρματικές ρουκέτες πετούσαν επάνω από τις περιπόλους του.

Ο στρατός πραγματοποίησε έρευνες σε κτίρια του Άιν ελ-Ρεμανέχ αναζητώντας ελεύθερους σκοπευτές, ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε εννέα συλλήψεις, αλλά η ταυτότητα του πρώτου ελεύθερου σκοπευτή παραμένει μυστήριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ