Λίβανος: Αίτημα δεκάδων χιλιάδων οργισμένων πολιτών για επιστροφή σε γαλλική διοίκηση! 

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες υπέγραψαν αίτημα για να τεθεί εκ νέου ο Λίβανος υπό γαλλική διοίκηση, στον απόηχο της πολύνεκρης έκρηξης της Τρίτης και της επίσκεψης του Εμανουέλ Μακρόν που δέχθηκε τις διαμαρτυρίες των Λιβανέζων για το πολιτικό σύστημα της χώρας. 

Από την Παρασκευή 11.15 το πρωί (ώρα Ελλάδας), τουλάχιστον 58.000 άτομα υπέγραψαν το διαδικτυακό αίτημα που κατάρτισαν την Τετάρτη Λιβανέζοι πολίτες για "να τεθεί ο Λίβανος υπό γαλλική εντολή για τα επόμενα 10 χρόνια"

"Οι αξιωματούχοι του Λιβάνου έχουν δείξει ξεκάθαρα μια πλήρη αδυναμία να διασφαλίσουν και να διαχειριστούν τη χώρα", αναφέρεται χαρακτηριστικά στο αίτημα. "Με ένα αποτυχημένο σύστημα, διαφθορά, τρομοκρατία και πολιτοφυλακή, η χώρα μόλις έφτασε στην τελευταία της ανάσα" σημειώνεται. 

"Πιστεύουμε ότι ο Λίβανος πρέπει να επιστρέψει υπό τη γαλλική εντολή προκειμένου να καθιερωθεί μια καθαρή και ανθεκτική διακυβέρνηση" επισημαίνεται.

Ωστόσο, άλλοι πολίτες κατήγγειλαν το αίτημα ως μέσο για τη συνέχιση της γαλλικής αποικιοκρατίας.

Το 1914, ο Λίβανος περιήλθε στη γαλλική σφαίρα επιρροής έως το 1926, οπότε αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητη δημοκρατία, με την ουσιαστική όμως διακυβέρνηση των Γάλλων. Από το 1940, οι Λιβανέζοι άρχισαν να διεκδικούν την ανεξαρτησία τους και το 1944 κατάφεραν να την αποκτήσουν. 
 

Πηγή: skai.gr