Λιθουανία: Νέο καταυλισμό για να στεγάσει μετανάστες ανεγείρει το Βίλνιους

Η Λιθουανία θα ανοίξει νέο καταυλισμό για να στεγάσει μετανάστες που έχουν εισέλθει παράνομα στο έδαφός της, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ το Βίλνιους κατηγορεί την Λευκορωσία ότι διοχετεύει παράνομα μετανάστες, που φθάνουν αεροπορικά στο λευκορωσικό έδαφος, στην Λιθουανία και άρα στο έδαφος της Ενωσης

«Αυτήν την εβδομάδα, θα λειτουργήσουμε τον καταυλισμό του Ντιεβενίσκες, που μπορεί να στεγάσει 500 ανθρώπους», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Αγκνε Μπιλοτάιτε έπειτα από κυβερνητική συνεδρίαση για την μεταναστευτική κρίση.

Ο καταυλισμός θα στηθεί γύρω από εκτός λειτουργίας σχολικό συγκρότημα και αργότερα θα επεκταθεί με σκηνές ή προσωρινές κατοικίες στην γύρω περιοχή, διευκρίνισε εκπρόσωπος της υπουργού Εσωτερικών.

Θα βρίσκεται σε έναν θύλακα λιθουανικού εδάφους που περιβάλλεται σχεδόν τελείως από λευκορωσικό έδαφος και συνδέεται με την υπόλοιπη χώρα μέσω ισθμού πλάτους 2,5 χιλιομέτρων.

«Η απομόνωση διευκολύνει την διαφύλαξη της ασφάλειας των ανθρώπων και των μεταναστών», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Το τελευταίο διάστημα, 1.676 μετανάστες εισήλθαν παρανόμως στην Λιθουανία από την Λευκορωσία, οι 1.057 κατά την διάρκεια του Ιουλίου, σύμφωνα με τις λιθουανικές υπηρεσίες των συνόρων. Οι μισοί από αυτούς είναι ιρακινοί υπήκοοι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις δήλωσε ότι οι μετανάστες χρησιμοποιούνται ως μέσο πίεσης επί της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχει επιβάλει σειρά κυρώσεων κατά του καθεστώτος της Λευκορωσίας.

«Οταν οι πρόσφυγες χρησιμοποιούνται ως πολιτικό όπλο...θα μιλήσω με τους ομολόγους μου ώστε η Ευρωπαϊκή Ενωση να διαμορφώσει κοινή στρατηγική», δήλωσε ο λιθουανός υπουργός Εξωτερικών προσερχόμενος σε σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, ζητώντας την επιβολή επιπλέον κυρώσεων.

Το βασικό κέντρο κράτησης μεταναστών που βρίσκεται στο Παμπράντε είναι πλήρες και οι μετανάστες στεγάζονται προσωρινά σε καταυλισμούς στην μεθόριο

Η Λιθουανία ξεκίνησε την κατασκευή φράκτη μήκους 550 χιλιομέτρων στα σύνορά της με την Λευκορωσία την Παρασκευή, αφού κατηγόρησε τις λευκορωσικές αρχές ότι στέλνουν εκατοντάδες μετανάστες, προερχόμενους κυρίως από το Ιράκ στην Λιθουανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ