Λιώνουν οι πάγοι στις σχέσεις Κίνας-Ιαπωνίας

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο, μιλώντας στην Ντιέτ, όπως είναι γνωστή η βουλή της Ιαπωνίας, κάλεσε το Τόκιο να δείξει εμπράκτως ότι ξεπέρασε το Ιαπωνικό μιλιταριστικό παρελθόν και ότι εννοεί την συγγνώμη που ζήτησε για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην διάρκεια του πολέμου.

Ελπίζουμε ειλικρινά ότι η Ιαπωνία θα αποδείξει με πράξεις με τις δημόσιες ανακοινώσεις της και τις υποσχέσεις της, είπε ο Ουέν στους Ιάπωνες βουλευτές.

Στην πρώτη επίσκεψη Κινέζου πρωθυπουργού στην Ιαπωνία από το 2000, ο Ουέν χαρακτήρισε την εισβολή της Ιαπωνίας στην Κίνα καταστροφή, πάντως διαβεβαίωσε ότι ο λαός της Κίνας θέλει να συνυπάρξει με τον Ιαπωνικό λαό σε κλίμα φιλίας.

Κίνα και Ιαπωνία επιχειρούν να αποκαταστήσουν τις τρωθείσες τα τελευταία χρόνια διμερείς σχέσεις τους, μια διαδικασία που άρχισε με την επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε στο Πεκίνο τον Οκτώβριο του 2006.

Κίνα και Ιαπωνία, δύο οικονομικοί γίγαντες με γεωγραφική εγκύτητα
Νωρίτερα, ο Ουέν έκανε γυμναστικές ασκήσεις με απλούς Ιάπωνες μετά το πρωινό του τρέξιμο, ανταλλάσσοντας σχόλια μέσω μεταφραστή.

Στη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του, φορώντας μια μαύρη φόρμα με το λογότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008, αλλά περιστοιχισμένος από προσωπικό της ασφαλείας του, ο 64χρονος Ουέν έτρεξε για περίπου μισή ώρα σε ένα πάρκο κοντά στο ξενοδοχείο όπου διαμένει στο Τόκιο. Κατόπιν έκανε γυμναστική μαζί με μια ομάδα Ιαπώνων. Είμαι ο Ουεν Τζιαμπάο, είπε σε μερικές γυναίκες μέσω του μεταφραστή του. Α ναι, σας είδαμε στην τηλεόραση, απάντησε μια από τις γυναίκες.

Ο Ουέν εκδήλωσε την πρόθεση να παίξει μπάλα με φοιτητές του πανεπιστημίου του Κιότο. Ο Κινέζος πρωθυπουργός προσπαθεί να προβάλλει την εικόνα της φιλικής και ειρηνικής Ιαπωνίας στην επίσκεψή του, σύμφωνα με αναλυτές.

Επίσης σήμερα, Ιαπωνικές και Κινεζικές εταιρείες υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, που μπορεί να οδηγήσουν στην συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου στο μέλλον. Η Nippon Oil Corp. και China National Petroleum Corp. (CNPC) συνήψαν ένα σύμφωνο μακρόπνοης συνεργασίας, περιλαμβανομένου και του τομέα της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο εξωτερικό.
Πηγή: skai.gr