Λίγες οι ελπίδες για την επίλυση του Κυπριακού

Αιφνίδια συνάντηση απόψε του γ.γ. του ΟΗΕ με τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, ενώ έχει ανακοινωθεί ότι στις 11 και μισή ο Κόφι Ανάν θα επίδοση στους εμπλεκόμενους το τελικό σχέδιο. Ωστόσο, παραμένει ανοικτό εάν η διαδικασία καθυστερήσει σε μία ύστατη προσπάθεια να μεταστραφεί το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά.
Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η Αγκυρα είναι έτοιμη να υπογράψει το σχέδιο.... κάτι το οποίο εκτιμάται και ως μία επιπλέον πίεση προς τον ελληνικό παράγοντα. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο τούρκος πρωθυπουργός έκανε σχετική δήλωση αποδοχής στον γ.γ. του ΟΗΕ κατά τη συνάντηση που είχαν.
Μία ακόμα παρέμβαση έκανε από το Βερολίνο ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος ζήτησε από όλες τις πλευρές να συμβιβαστούν στο Κυπριακό και να καταλήξουν σε μία ειρηνική συμφωνία.
Σήμερα τόσο η ελληνική κυβέρνηση αρχικά, δια του Θοδωρή Ρουσόπουλου, όσο και η κυπριακή, εκφράστηκαν αρνητικά για το προτεινόμενο σχέδιο. Ο κύπριος πρόεδρος, μετά από πολύωρη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου απάντησε στον Κόφι Ανάν ότι οι τελικές αλλαγές που προτίθεται να κάνει «δεν είναι ικανοποιητικές».
Η κυπριακή κυβέρνηση επισημαίνει ότι δεν περιελήφθησαν στο τελικό σχέδιο οι ελληνοκυπριακές εισηγήσεις σημειώνοντας ότι έπρεπε να υιοθετηθούν για να ισορροπήσει το σχέδιο. «Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι λίγες οι πιθανότητες για μία συμφωνημένη λύση», είχε δηλώσει νωρίτερα ο έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος.
>Συνεχείς συναντήσεις

Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, είχε αργά χθες νέα συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του παρουσία των υπουργών εξωτερικών των δύο χώρων. Στη συνάντηση σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώθηκαν οι καλές σχέσεις των δύο χωρών και η βούληση για την εξεύρεση λύσης. Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε μάλιστα στα προβληματικά σημεία του σχεδίου Ανάν.
Από την πλευρά του ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό ομόλογό του τον οποίο και ενημέρωσε για τα προβληματικά σημεία του σχεδίου, καθώς και για το ότι μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προτίθεται να συγκαλέσει την ερχόμενη Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να ζητήσει την έγκριση του σώματος επί του τελικού σχεδίου. Κυπριακές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο Κόφι Ανάν επιδιώκει τη νομιμοποίηση του σχεδίου του, λόγω των αντιδράσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς που το θεωρεί αποτέλεσμα επιδιαιτησίας και όχι διαπραγμάτευσης.
Οι πληροφορίες για σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφάλειας δεν επιβεβαιώνονται από τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ διπλωματικοί κύκλοι τις αποδίδουν σε άσκηση πίεσης -ιδιαίτερα επί των ελληνοκυπρίων. Όπως αναφέρεται, μία πιθανότητα έγκρισης του τελικού σχεδίου Ανάν από το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι δύσκολη λόγω της αρνητικής στάσης τουλάχιστον της Ρωσίας...
Το εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου συνεδριάζει για να εξετάσει όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
>Ιστορική ευθύνη του ΟΗΕ

Κλίμα δυσαρέσκειας επικρατεί και στην Κύπρο για το σχέδιο Ανάν. O Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από τον Αλβάρο Ντε Σότο σημαντικές αλλαγές επί του σχεδίου, καθώς με την υπάρχουσα μορφή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ούτε από τους ελληνο-κυπρίους, ούτε από την ελληνική πλευρά. Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου δήλωναν ότι η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε σε συγκρουσιακό κλίμα, ενώ σύμφωνα με τους ίδιους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για ιστορική ευθύνη του ΟΗΕ και του γγ, τονίζοντας ότι διακυβεύεται το κύρος και η αξιοπιστία του Οργανισμού.
Την ανάγκη να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και οι προσπάθειες μέχρι την τελευταία στιγμή ώστε να υπάρξουν βελτιώσεις στο νέο σχέδιο Ανάν, επεσήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου. Αναφερόμενος στην χθεσινή επικοινωνία του με τον Αλβάρο Ντε Σότο, η οποία σύμφωνα με συνεργάτες του έγινε σε συγκρουσιακό κλίμα, είπε ότι όσα του έθεσε βοηθούν τις διαπραγματεύσεις και κινούνται με τη λογική του εθνικού συμφέροντος και όχι της αντιπολίτευσης.
Το Κυπριακό συζητήθηκε και στη συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, ο κος Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ήταν αμέτοχη και ουδέτερη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, αφήνοντας όλο το βάρος στον Τάσσο Παπαδόπουλο.
«Όλα τα σχέδια Ανάν κινούνται πάνω στην αρνητική φιλοσοφία του πρώτου και του βασικού», είπε η Αλέκα Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ εύχεται να διαψευστεί για την αρνητική εξέλιξη του Κυπριακού.
«Επιβάλλεται σκληρή διαπραγμάτευση, σθεναρή αντίσταση, υποστήριξη μέχρι τέλους ότι η λύση στο Κυπριακό πρέπει να είναι λειτουργική, βιώσιμη και δίκαιη», επανέλαβε ο πρόεδρος του Συνασπισμού. Χαρακτήρισε «αδιανόητο και προκλητικό να πιέζεται η κυπριακή κυβέρνηση, επειδή διεκδικεί να εφαρμοστούν οι αρχές του διεθνούς Δικαίου, οι αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου».
>«Γέρνει» το σχέδιο

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι παρατηρήσεις της ιδιαίτερα δυσαρεστημένης ελληνοκυπριακής πλευράς, αφορούν στη μείωση του αριθμού των εποίκων που θα παραμείνουν στην Κύπρο, την αύξηση του ποσοστού των προσφύγων οι οποίοι θα επιστρέψουν από 18% σε 22%, την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση του νησιού, όχι μόνιμες αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο και αναπροσαρμογές στο εδαφικό με εγγύηση των Ηνωμένων Εθνών και όχι με έλεγχο από το τουρκοκυπριακό κράτος που θα συσταθεί. Επιθυμεί, επίσης, την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσφυγών στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Από την πλευρά τους, οι τουρκοκύπριοι ζητούν αύξηση του αριθμού των εποίκων από 45.000 σε 60.000 συν ένα παιδί για κάθε οικογένεια, μείωση του ποσοστού των προσφύγων που επιστρέφουν από 18% σε 16%, αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας και ισχυρές ασφαλιστικές δικλείδες για την νομική κατοχύρωση των αποκλίσεων από το κοινοτικό κεκτημένο.
Πηγή: skai.gr