Λευκός Οίκος: Ο Μπάιντεν ανακοινώνει αύριο νέες κυρώσεις κατά Ρώσων πολιτικών και ολιγαρχών

Λευκός Οίκος: Ο Μπάιντεν ανακοινώνει αύριο νέες κυρώσεις κατά Ρώσων πολιτικών και ολιγαρχών

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ανακοινώσει επίσημα νέες κυρώσεις σε Ρώσους πολιτικούς παράγοντες και ολιγάρχες στις Συνόδους Κορυφής της Πέμπτης όπως τόνισε την Τετάρτη ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν. 

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ ανέφερε ακόμα ότι ο Μπάιντεν θα συζητήσει τη στρατηγική του ΝΑΤΟ στο ανατολικό άκρο του και τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για πιθανή ρωσική χρήση χημικών ή πυρηνικών όπλων. 

Οι κυρώσεις θα συζητηθούν επίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τους τρόπους αντιμετώπισης της Κίνας, η οποία φέρεται εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής στρατιωτικής βοήθειας στη Ρωσία. Και σε όλες τις συζητήσεις του, ο Μπάιντεν θα «διαβουλεύεται για πιθανά ενδεχόμενα» σχετικά με πιθανές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ή τη χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων».

Ο Σάλιβαν είπε ότι οι ανησυχίες των ΗΠΑ για τα χημικά ή τα πυρηνικά όπλα επικεντρώνονται κυρίως στον «εσκεμμένο ρυθμό παραπληροφόρησης, προπαγάνδας και ψεύδους σε αυτό το θέμα, που έχει όλα τα πρόδρομα σημάδια για να χρησιμοποιήσουν πραγματικά αυτά τα όπλα».

Ο Μπάιντεν θα ξεκινήσει στο ΝΑΤΟ συναντώντας τον Γενικό Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ, και θα παραστεί στην έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ για περίπου 3 ώρες, είπε ο Σάλιβαν. Μεταξύ των προτεραιοτήτων είναι «πώς διασφαλίζουμε ότι συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και την προσπάθειά της να αμυνθεί», είπε ο Σάλιβαν, παρόλο που το ίδιο το ΝΑΤΟ δεν έχει διευκολύνει τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά άφησε αυτές τις αποφάσεις στη διακριτική ευχέρεια των μελών. 

Ο Σάλιβαν είπε ακόμα ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα επικυρώσουν ορισμένες αποφάσεις που έλαβαν οι υπουργοί Άμυνας την περασμένη εβδομάδα και θα δώσουν εντολή στους στρατιωτικούς και πολιτικούς αξιωματούχους τους να εκπονήσουν ένα «μακροπρόθεσμο σχέδιο για το ποιες δυνάμεις και δυνατότητες θα απαιτηθούν σε αυτές τις χώρες της ανατολικής πτέρυγας. Το πιο μακροπρόθεσμο σχέδιο θα συμφωνηθεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το καλοκαίρι στη Μαδρίτη, η οποία είχε προαναγγελθεί». 

Στόχος, ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος να «έχουμε ένα μακροπρόθεσμο αποτύπωμα που ταιριάζει με τη νέα πραγματικότητα ασφάλειας που δημιουργήθηκε τόσο από την εκτεταμένης κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όσο και από αυτό που συμβαίνει στη Λευκορωσία», είπε ο Σάλιβαν.

Σε μια επόμενη συνάντηση της G7, ο Μπάιντεν και οι άλλοι ηγέτες θα «συμφωνήσουν σε μια πρωτοβουλία συντονισμού για την επιβολή των κυρώσεων», αποτρέποντας τις ρωσικές προσπάθειες να αποφύγουν τις υπάρχουσες κυρώσεις, είπε ο Σάλιβαν. 

Πηγή: skai.gr