Κλείσιμο

Υπόθεση Προτάσεβιτς - Λευκορωσία: Μινσκ καλεί Δύση σε συνομιλίες, αλλά απειλεί με αντίποινα!

Η Λευκορωσία ζήτησε μεν σήμερα Τετάρτη να διεξαχθούν συνομιλίες με τη Δύση αναφορικά με το περιστατικό με την κρατική αεροπειρατεία του αεροσκάφους της Ryanair που προκάλεσε κατακραυγή, αλλά ταυτόχρονα προειδοποίησε τη Δύση ότι θα περιορίσει τις εισαγωγές καθώς και τη διαμετακόμιση από τη χώρα ως απάντηση σε τιμωρητικά μέτρα της Δύσης, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Δεν ήταν άμεσα σαφές ποιου είδους διαμετακόμιση αφορά η απειλή, αν και ρωσικό πετρέλαιο και αέριο ρέει μέσω της Λευκορωσίας προς την Ευρώπη.

Τα σχόλια, από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας, έγιναν εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς κατακραυγής για την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair την περασμένη Κυριακή στο Μινσκ όπου συνελήφθη αντιφρονών δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς και η σύντροφός του. 

Απτόητος και αμετανόητος παρά τις διεθνείς αντιδράσεις και τις πρώτες κυρώσεις από την Ευρώπη εμφανίστηκε ο Αλεξάντερ Λουκασένκο. 

Kάποιοι που επιθυμούν το κακό της Λευκορωσίας προχώρησαν από την οργάνωση ταραχών σε "στραγγαλιστικές πρακτικές", υποστήριξε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας κατά τη συνάντησή του με βουλευτές, μέλη της Συνταγματικής Επιτροπής και εκπροσώπους των οργάνων δημόσιας διοίκησης, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο BelTA.

"Βρισκόμαστε στο προσκήνιο μιας νέας σύγκρουσης, που δεν είναι Ψυχρός πόλεμος, αλλά Παγωμένος. Μόνο ένα κράτος που μπορεί να αντισταθεί στην υβριδική πίεση θα είναι σε θέση να επιβιώσει" είπε. "Όσοι μας επικρίνουν εγκαταλείπουν την κοινή λογική και την ηθική επιδιδόμενοι σε ένα νέο, υβριδικό πόλεμο κατά της Λευκορωσίας" σημείωσε. 

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας ανέφερε προκλητικά ότι δεν γνώριζε ότι ο Ρομάν Προτασέβιτς επέβαινε στην πτήση που εξετράπη στο Μινσκ, αλλά ότι θα έδινε εντολή να προσγειωθεί το αεροσκάφος εάν το ήξερε.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr