Λευκορωσία - αντιπολίτευση: Η πλειοψηφία των πολιτών είναι μαζί μας

Η υποψήφια της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία είπε σήμερα πως "η πλειοψηφία" των συμπολιτών της τη στηρίζει, επισημαίνοντας πως δεν πιστεύει τις επίσημες εκτιμήσεις βάσει των οποίων ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο προηγείται με μεγάλη διαφορά στην εκλογική αναμέτρηση.

"Πιστεύω αυτά που βλέπουν τα μάτια μου και βλέπω πως η πλειοψηφία (των πολιτών) είναι μαζί μας", είπε η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, αντιδρώντας ενώπιον δημοσιογράφων στη δημοσιοποίηση ενός exit poll, που δίνει ποσοστό 79,7% των ψήφων στον απερχόμενο πρόεδρο, ενώ σε εκείνη 6,8%.

"Θεωρώ πως κερδίσαμε ήδη, διότι νικήσαμε τον φόβο μας, την απάθειά μας, την αδιαφορία μας", τόνισε η ίδια, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που σηματοδοτήθηκε από την πρωτόγνωρη κινητοποίηση υπέρ της υποψήφιας της αντιπολίτευσης στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, την οποία κυβερνά εδώ και 26 χρόνια ο Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων και ΜΜΕ εχθρικά διακείμενα στον Λουκασένκο μεταδίδουν πως πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις της Λευκορωσίας, ιδίως στην πρωτεύουσα Μινσκ, όπου ξέσπασαν συγκρούσεις με τις αρχές να προχωρούν σε συλλήψεις.

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε από το ανεξάρτητο ενημερωτικό μέσο Tut.by διακρίνονται αστυνομικοί να χτυπούν μια μικρή ομάδα διαδηλωτών προτού παρέμβει μια άλλη ομάδα διαδηλωτών και στραφεί εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, τουλάχιστον 10 άνθρωποι συνελήφθησαν σε μια κινητοποίηση στο Μινσκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ