Λευκορωσία: Ανθρωπιστική βοήθεια 700.000 ευρώ από την ΕΕ για τους αποκλεισμένους στα σύνορα

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει 200.000 ευρώ για ανθρωπιστική χρηματοδότηση στη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC). Η χρηματοδότηση αποτελεί μέρος της συνολικής συνεισφοράς της ΕΕ στο Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης για Καταστροφές, το οποίο διαχειρίζεται η IFRC, αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν. Αυτή η άμεση χρηματοδότηση της ΕΕ θα υποστηρίξει την IFRC και τον Ερυθρό Σταυρό της Λευκορωσίας, για την παροχή βοήθειας που χρειάζεται, όπως τρόφιμα, κιτ υγιεινής, κουβέρτες και κιτ πρώτων βοηθειών.

Η ΕΕ έχει κινητοποιήσει επιπλέον 500.000 ευρώ σε ανθρωπιστική χρηματοδότηση και βρίσκεται επί του παρόντος σε επαφή με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις εταίρους της για την υλοποίηση των κονδυλίων.

Ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς ανέφερε ότι «η ΕΕ στηρίζει τους ανθρωπιστικούς εταίρους της για να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου των ανθρώπων που έχουν αποκλειστεί στα σύνορα και σε άλλα μέρη της Λευκορωσίας. Κάνω έκκληση για συνεχή πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων και από τις δύο πλευρές για να προσεγγίσουν αυτή τη μεγάλη ομάδα προσφύγων και μεταναστών για να τους παράσχουν επείγουσα βοήθεια».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει πρόσθετη ανθρωπιστική χρηματοδότηση ως απάντηση σε σαφώς καθορισμένες ανθρωπιστικές ανάγκες, εάν βελτιωθεί περαιτέρω η πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων εταίρων στη Λευκορωσία.

Όλη η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ βασίζεται στις διεθνείς ανθρωπιστικές αρχές. Η ΕΕ παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια βάσει των αναγκών στους ανθρώπους που έχουν πληγεί από ανθρωπογενείς και φυσικές καταστροφές με ιδιαίτερη προσοχή στα πιο ευάλωτα θύματα. Η βοήθεια διοχετεύεται αμερόληπτα στους πληγέντες πληθυσμούς, ανεξάρτητα από τη φυλή, την εθνοτική ομάδα, τη θρησκεία, το φύλο, την ηλικία, την εθνικότητα ή τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, καταλήγει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ