Λεσβίες - στόχοι φονικών επιθέσεων

Η Νότιος Αφρική χρειάζεται να πράξει περισσότερα για να προστατέψει τις λεσβίες που έχουν γίνει στόχοι φονικών επιθέσεων, δήλωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τρεις ομοφυλόφιλες γυναίκες δολοφονήθηκαν άγρια τον Ιούλιο, και σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις τα θύματα είχαν προηγουμένως βιασθεί.
Το HRW υποστηρίζει ότι στη Νότιο Αφρική υφίσταται "κλίμα βίαιης ομοφοβίας".

"Παρά την νομική δέσμευση για την ισότητα όλων των πολιτών, οι λεσβίες στη Νότιο Αφρική γίνονται στόχοι βιασμού και δολοφονίας", υποστηρίζει η Τζέσικα Στερν του HRW.
Το σύνταγμα της Νοτίου Αφρικής είναι από τα πιο πρωτοποριακά και προοδευτικά σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Σε μια προσπάθεια επανόρθωσης για τις αδικίες του Απαρτχάιντ, ο καταστατικός χάρτης διασφαλίζει το ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων προστατεύονται με τον αρμόζοντα τρόπο.

Πέρυσι, οι γάμοι ατόμων του ιδίου φύλου νομιμοποιήθηκαν στην Νότιο Αφρική - την πρώτη χώρα της Αφρικής που προχώρησε στη συγκεκριμένη ενέργεια. Στις περισσότερες χώρες της "Μαύρης Ηπείρου" η ομοφυλοφιλία θεωρείται ταμπού.

Τα σχόλια του HRW περιλαμβάνονται σε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής Τάμπο Μπέκι, με αφορμή τον εορτασμό της Εθνικής Ημέρας της Γυναίκας.

Με την επιστολή αυτή ζητήθηκε από την κυβέρνηση να αναλάβει δράση προκειμένου "να γίνουν πραγματικότητα για τους ομοφυλοφίλους της χώρας οι δεσμεύσεις της όσον αφορά την ισότητα και την ανοχή".

Το HRW παρέθετε και περιπτώσεις πρόσφατα δολοφονημένων λεσβιών.

Τον περασμένο μήνα, δύο λεσβίες στο Σοβέτο δέχτηκαν επίθεση. Κατόπιν, εκτελέστηκαν με πυροβολισμούς, και τα πτώματά τους ανακαλύφθηκαν σε ένα χωράφι.

Μερικές ημέρες μετά, ανακαλύφθηκε το πτώμα μιας γυμνής λεσβίας στο Λέιντισμιθ, στην περιοχή Κουαζούλου-Νατάλ. Έφερε πολλαπλά τραύματα στο κεφάλι.

Σύμφωνα με το HRW, η αστυνομία δεν αποδέχθηκε ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός των θυμάτων μπορεί να ήταν το κίνητρο για την δολοφονία τους.

Το Μάρτιο, μία λεσβία, σε κωμόπολη κοντά στο Κέιπ Τάουν, δέχτηκε επίθεση από όχλο και λιντσαρίστηκε.

Το HRW υποστήριξε ότι μια φίλη της γυναίκας είπε ότι οι επιτιθέμενοι τις αποκάλεσαν "αγοροκόριτσα" που "ήθελαν να βιασθούν".

Οι ανταποκριτές των ξένων ΜΜΕ στη χώρα αναφέρουν ότι παρά το γεγονός πως οι νόμοι είναι ευνοϊκοί απέναντι στους ομοφυλοφίλους, οι διακρίσεις σε βάρος τους είναι εξαιρετικά συχνές, και οι μαύρες λεσβίες υφίστανται την χειρότερη μορφή βίας.

Πηγή: Πηγή: BBC (επιμέλεια Μιχάλης Δελέγκος)