Αναδιαμόρφωση του πλαισίου ασφαλείας της Ευρώπης, ζητά ο Λε Ντριάν μέσω των FT

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ως «σχεδόν ξεπερασμένο» χαρακτηρίζει το τρέχον πλαίσιο ασφαλείας της Ευρώπης ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν με συνέντευξη στους Financial Times.

Όπως αναφέρει, το πλαίσιο αυτό χρειάζεται μία αναδιαμόρφωση, καθώς αφήνει εκτεθειμένη την Ευρώπη έναντι μιας πιθανής «μόνιμης απειλής» από τη Ρωσία, ακόμα και αν ο Βλάντιμιρ Πούτιν δεν πραγματοποιήσει εισβολή στην Ουκρανία.

Ο κ. Λε Ντριάν διαπιστώνει ότι «πλέον δεν υπάρχουν κανόνες» για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και σταθερότητα, διότι σύμφωνα ελέγχου εξοπλισμών που καλύπτουν τα πάντα από μεσαίου βεληνεκούς πυραύλους έως τη διαφάνεια των κινήσεων στρατιωτικών δυνάμεων έχουν καταστεί «σχεδόν ξεπερασμένα ή άσχετα».

Τονίζει δε πως η Ρωσία πρέπει να αναγνωρίσει πως και η Ευρώπη έχει ανησυχίες αναφορικά με την ασφάλειά της, δεδομένου ότι ο Πρόεδρος Πούτιν θέλει να ασκεί ένα «μη αποδεκτό» είδος «μερικής κυριαρχίας» επί γειτόνων της χώρας του.

«Ο Πούτιν μπορεί να επιλέξει να κάνει τη Ρωσία αποσταθεροποιητική δύναμη, που θα μπορούσε να σημαίνει μια μόνιμη στρατηγική έντασης μακροπρόθεσμα ή μπορεί να επιλέξει να γίνει παράγοντας, εταίρος σε μία νέα τάξη ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη. Η επιλογή είναι δική του», δηλώνει ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Λε Ντριάν επιμένει, εξάλλου, ότι δεν υπάρχει απόκλιση της Γαλλίας από τις ΗΠΑ στην προσέγγιση της Μόσχας και σημειώνει ότι αν και είναι «ενθαρρυντικά λόγια» τα περί απόσυρσης ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία, θα πρέπει να τερματιστούν οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας στη Λευκορωσία, στη Μαύρη Θάλασσα και στα σύνορα με την Ουκρανία και να διαπιστωθεί αν οι Ρώσοι στρατιώτες θα επιστρέψουν στις βάσεις τους.

Κάνει δε λόγο για τρεις φάσης στην αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία: την επιβεβαιωμένη αποχώρηση ρωσικών δυνάμεων, την επανέναρξη συζητήσεων επί των Συμφωνιών του Μινσκ και την επεξεργασία ενός νέου ευρωπαϊκού πλαισίου ασφαλείας.

Πηγή: skai.gr