Κλείσιμο

ΛΔ Κονγκό: Σταδιακή επιστροφή των εκτοπισμένων λόγω του ηφαιστείου Νιραγκόνγκο

Ο πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό ανακοίνωσε σήμερα τη "σταδιακή επιστροφή" δεκάδων χιλιάδων εκτοπισμένων που εγκατέλειψαν τη Γκόμα, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Νιραγκόνγκο στις 22 Μαΐου.

"Αποφασίσαμε τη σταδιακή επιστροφή των εκτοπισμένων ακολουθώντας το σχέδιο που θα δοθεί από τον στρατιωτικό κυβερνήτη", δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζαν-Μισέλ Σαμά Λουνκόντε Κιένγκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γκόμα.

Η κυβέρνησή του υπολογίζει σε 16 δισεκατομμύρια φράγκα Κονγκό (οκτώ εκατομμύρια δολάρια) το κόστος της επείγουσας βοήθειας (διατροφή, μεταφορά, υγεία) στους εκτοπισμένους που θα επιστρέψουν.

"Δύο εβδομάδες μετά, η κατάσταση σε επίπεδο σεισμικότητας εξελίχθηκε θετικά. Μας επιτρέπει να εξετάσουμε το μέλλον με λιγότερη ανησυχία", πρόσθεσε ο αρχηγός της κυβέρνησης.

Η έκρηξη του ηφαιστείου Νιραγκόνγκο βορείως της Γκόμα στις 22 Μαΐου προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 32 ανθρώπων
, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, και κατέστρεψε εκατοντάδες σπίτια (μεταξύ 900 και 2.500 σύμφωνα με την εκτίμηση ανθρωπιστικών οργανώσεων).

Συνολικά σχεδόν 400.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν, κυρίως μετά τις 27 Μαΐου λόγω του φόβου νέων εκρήξεων που μπορεί να προκαλούσαν την έκρηξη της λάβας στην ίδια την πόλη ή την έκρηξη "θυλάκων" μεθανίου κάτω από τη λίμνη Κίβου, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των πληθυσμών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ