Κλείσιμο

Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν παίζει το «παιχνίδι αλλαγής καθεστώτων» στη Συρία

Η Ρωσία δεν έχει οιαδήποτε πρόθεση να ζητήσει από τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ να παραιτηθεί, όπως αποσαφήνισε την Παρασκευή ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο BBC, παρά το γεγονός ότι ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός έχει διαμηνύσει ότι η απομάκρυνση του σύρου ηγέτη από την εξουσία αποτελεί προϋπόθεση για την διεξαγωγή ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στην εμπόλεμη χώρα.

Ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός είναι η μεγαλύτερη οργάνωση-ομπρέλα της συριακής αντιπολίτευσης. Εντός της επόμενης εβδομάδας, ο Συνασπισμός θα συνεδριάσει στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να εκλέξει έναν πρωθυπουργό και υπουργικό συμβούλιο, που θα αναλάβουν, θεωρητικά, την πολιτική διακυβέρνηση των εδαφών που ελέγχονται από τους σύρους αντάρτες.

«Δεν εναπόκειται σε εμάς να αποφασίσουμε ποιος θα πρέπει να ηγείται στη Συρία. Η απόφαση βρίσκεται στα χέρια των σύρων [πολιτών]», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Λαβρόφ, προσθέτοντας πως η Ρωσία δεν εμπλέκεται στο «παιχνίδι αλλαγής καθεστώτων». «Αυτή έχει υπάρξει η θέση της Ρωσίας [...] από την έναρξη» της κρίσης, συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ενδεχόμενο η Μόσχα να ζητήσει από τον κ. Άσαντ να παραιτηθεί, ο κ. Λαβρόφ απάντησε: «Απολύτως όχι, [...] είμαστε ενάντιοι στην επέμβαση σε εσωτερικές συγκρούσεις». Ο κ. Λαβρόφ σημείωσε πως η στάση του Κρεμλίνου αποτελεί θέση αρχής, συμπληρώνοντας μάλιστα πως ο Άσαντ δεν προτίθεται να παραιτηθεί.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ