Κλείσιμο

Λάδι στη φωτιά από Ντενκτάς

Ο τέως τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς κάλεσε την Τουρκία να αποστείλει το ερευνητικό σκάφος "Σισμίκ" στα χωρικά ύδατα του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου και με τον στόλο της να εκδιώξει πλοία άλλων κρατών, που θα βρίσκονται στην περιοχή.

Ο Ραούφ Ντενκτάς κάλεσε επίσης την Άγκυρα "να δείξει έμπρακτα την αντίδρασή της και να μην περιοριστεί σε λόγια και διαμαρτυρίες".

Εντωμεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος επέκρινε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιουλ ότι με τις δηλώσεις του για το θέμα των πετρελαίων προσβάλλει τη διεθνή νομιμότητα.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Γκιουλ, αναφορικά με το θέμα των ερευνών για πετρέλαια, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ κάλεσε την Τουρκία να κατανοήσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ως αναγνωρισμένο κράτος και πλήρες μέλος του ΟΗΕ δεν προτίθεται να κάνει οποιεσδήποτε παραχωρήσεις σε θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων, τα οποία θα ασκεί πάντοτε σεβόμενη τις διεθνείς συνθήκες και τη διεθνή έννομη τάξη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής απέφυγε να απαντήσει στις νέες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ για το θέμα των πετρελαίων, λέγοντας ότι "δεν απαντούμε ούτε στις απειλές ούτε στους εκβιασμούς του κ. Γκιουλ. Δεν ωφελεί οποιαδήποτε απάντηση".

Ο κ. Πασιαρδής πρόσθεσε ότι είναι μάταιη η απάντηση στον εκπρόσωπο μιας χώρας που αρνείται να συμφιλιωθεί με τη νομιμότητα και το διεθνές δίκαιο και που πιστεύει ότι όλοι και όλα οφείλουν να υποτάσσονται στην τουρκική αυθαιρεσία.

Εξ άλλου, σχολιάζοντας δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗΣΥ Χρήστου Πουργουρίδη ότι η Ελλάδα αρνήθηκε να υπογράψει συμφωνία με την Κύπρο για καθορισμό της κοινής οικονομικής αποκλειστικής ζώνης, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι η υπογραφή τέτοιας συμφωνίας δεν κρίνεται απαραίτητη, "λόγω των εξαιρετικά φιλικών σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών".

Η Κυπριακή Δημοκρατία, πρόσθεσε, δεν επεδίωξε τη συνομολόγηση συμφωνίας με την Ελλάδα, ούτε η Ελλάδα επεζήτησε την υπογραφή της.

Περαιτέρω, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε τουρκικά δημοσιεύματα για αλλαγή της αιγυπτιακής στάσης, λέγοντας ότι η Αίγυπτος παραμένει "απόλυτα σταθερή".

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι δεν αποκλείεται η Αίγυπτος να δέχεται πιέσεις, αλλά "το ότι υποκύπτει στις πιέσεις είναι κάτι που αποκλείεται".
Πηγή: skai.gr