Κλείσιμο

Κυβερνητικό κόλπο ο μονόλιθος στην Τουρκία;

Μια μυστηριώδης μεταλλική πλάκα που εμφανίστηκε στη νοτιοανατολική Τουρκία την περασμένη εβδομάδα, στη συνέχεια εξαφανίστηκε ήσυχα, αποδείχθηκε κυβερνητική διαφήμιση για την προώθηση του νέου διαστημικού προγράμματος της Τουρκίας.

Ο μονόλιθος, που είχε ύψος περίπου 10 μέτρα, ανακαλύφθηκε σε μια αγροτική περιοχή της επαρχίας Sanliurfa την Παρασκευή και στη συνέχεια εξαφανίστηκε χωρίς εξήγηση τέσσερις ημέρες αργότερα.Ήταν γραμμένο ένα κρυπτικό μήνυμα στο αλφάβητο Gokturk, μια αρχαία τουρκική γλώσσα: "Κοίτα τον ουρανό, δες το φεγγάρι."

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας την Τρίτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο νέο διαστημικό πρόγραμμα για τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων αποστολών στη Σελήνη. Μια εικόνα του μονόλιθου προβάλλεται πίσω του.

Το δεκαετές όραμα της Τουρκίας για το διάστημα, είπε ο κ. Ερντογάν, καθοδηγείται από ένα «διάσημο σύνθημα».

«Ανακοινώνω σε ολόκληρο τον κόσμο και λέω,« Κοίτα τον ουρανό, δες το φεγγάρι », είπε.

Ο Mustafa Varank, υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Τουρκίας, δήλωσε την Τετάρτη στο Anadolu ότι η ιδέα να «φυτευτεί» ο μονόλιθος προήλθε από τους συναδέλφους του υπουργείου. Η έμπνευση, είπε, προήλθε από μια περίοδο στο τέλος του 2020, όταν ένας μυστηριώδης μονόλιθος εμφανίστηκε στην έρημο της Γιούτα, ακολουθούμενος από άλλους από την Καλιφόρνια στη Ρουμανία.

«Οι νέοι συνάδελφοί μου που παρακολουθούν στενά τις τρέχουσες εξελίξεις είχαν μια τέτοια πρόταση», είπε ο κ. Varank. «Είπαν,« Αυτοί οι μονόλιθοι εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο. Γιατί δεν το κάνουμε και εδώ γράφοντας αυτό το μήνυμα στη γλώσσα Gokturk, αυξάνοντας το μυστήριο λίγο περισσότερο; ""

Σε αντίθεση με ορισμένους από τους προκατόχους του, ο Τουρκικός μονόλιθος προστατεύθηκε από ένοπλους φρουρούς, συμπεριλαμβανομένων μελών της στρατιωτικής αστυνομίας. Ο κ. Varank είπε ότι οι συνάδελφοί του έστησαν τον μονόλιθο κατα την διάρκεια της νύχτας. Οι ντόπιοι ηγέτες γνώριζαν το σχέδιο, είπε, και η τοποθέτησή του κοντά στο Γκόμπεκλι Τέπε, έναν αρχαιολογικό χώρο ανασκαφής που προστατεύεται από την UNESCO, ήταν σκόπιμη. (Το σημείο είναι η τοποθεσία - σκηνικό για την τουρκική σειρά Netflix "Το δώρο.")

Ο μονόλιθος γρήγορα έγινε αντικείμενο έντονης περιέργειας, προσελκύοντας επισκέπτες από εκατοντάδες μίλια μακριά.

Ο Fuat Demirdil, ιδιοκτήτης του χωραφιού όπου βρέθηκε ο μονόλιθος, δήλωσε την Τρίτη στο Anadolu ότι δεν ήταν σίγουρος για το σκοπό της.

Πηγή: nytimes