Κυβέρνηση Μπάιντεν: Προχώρησε στην 1η μεταφορά κρατουμένου από τη φυλακή Γκουαντάναμο

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι μετέφερε τον πρώτο της κρατούμενο από τη στρατιωτική φυλακή των ΗΠΑ στον Κόλπο του Γκουαντάναμο, έναν Μαροκινό ο οποίος ήταν φυλακισμένος από το 2002, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός των φυλακών να μειωθεί στους 39 κρατούμενους.

Η φυλακή, που δημιουργήθηκε για να στεγάσει ξένους υπόπτους μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον, έφθασε να συμβολίσει τις υπερβολές των ΗΠΑ στον "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας" λόγω των σκληρών ανακριτικών μεθόδων που, σύμφωνα με επικριτές, ισοδυναμούν με βασανιστήρια.

Ενώ ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε κρατήσει ανοικτή τη φυλακή στη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων της παραμονής του στον Λευκό Οίκο, ο Δημοκρατικός Μπάιντεν έχει υποσχεθεί να την κλείσει.

Ο Αμπντούλ Λατίφ Νασίρ, ένας 56χρονος Μαροκινός, επαναπατρίστηκε στο Μαρόκο. Η σύσταση για αποφυλάκισή του είχε γίνει το 2016.

"Η κυβέρνηση (Μπάιντεν) είναι αφιερωμέη στην εξακολούθηση μιας συνειδητής και διεξοδικής διαδικασίας επικεντρωμένης στην υπεύθυνη μείωση του πληθυσμού των κρατουμένων στις εγκαταστάσεις του Γκουαντάναμο ενόσω θα διασφαλίζει παράλληλα την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους", ανέφερε σε μια δήλωση ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Ο γενικός εισαγγελέας του Μαρόκου ανέφερε σε μια δήλωση πως ο Νάσερ θα ερευνηθεί για φερόμενη εμπλοκή σε τρομοκρατικές ενέργειες και μια αστυνομική πηγή δήλωση ότι κρατείται στην Καζαμπλάνκα.

Τουλάχιστον 12 Μαροκινοί κρατούνταν στο Γκουαντάναμο και όσοι έχουν επαναπατριστεί αποτελούν αντικείμενο ερευνών και δίκης. Ένας από αυτούς, ο Ιμπραχίμ Μπεντσεκρούν, φυλακίστηκε για έξι χρόνια μετά τον επαναπατρισμό του το 2005 και πέθανε το 2014 στη Συρία όπου ταξίδεψε προκειμένου να ενταχθεί σε μια οργάνωση μαχητών.

Οι περισσότεροι από τους κρατούμενους που έχουν μείνει στη Γκουντάναμο κρατούνται για σχεδόν δύο δεκαετίες χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ή να έχουν περάσει από δίκη.

Ο πληθυσμός της φυλακής, που άνοιξε υπό τον πρόεδρο Τζορτζ Γ. Μπους, έφθασε τους περίπου 800 κρατούμενους προτού αρχίσει να συρρικνώνεται. Ο πρώην Δημοκρατικός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μείωσε περαιτέρω τον αριθμό, αλλά η προσπάθειά του να κλείσει τη φυλακή παρεμποδίστηκε κυρίως από τη ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση στο Κογκρέσο.

Η νομοθεσία εξακολουθεί να εμποδίζει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μεταφέρει κρατούμενους στις φυλακές στην ενδοχώρα των ΗΠΑ. Ακόμη και με το Δημοκρατικό Κόμμα να ελέγχει τώρα το Κογκρέσο, ο Μπάιντεν έχει τόσο ισχνές πλειοψηφίες που θα αντιμετώπιζε σκληρή δοκιμασία αν επιδίωκε νομοθετικές αλλαγές καθώς και ορισμένοι Δημοκρατικοί μπορεί επίσης να εναντιώνονταν σε αυτές.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε τον περασμένο μήνα πως η κυβέρνηση "εξετάζει ενεργά" την ανασύσταση της θέσης του απεσταλμένου του Στέιτ Ντιπάρττμεντ για το κλείσιμο της φυλακής στη ναυτική βάση στον Κόλπο του Γκουαντάναμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ