Κυρώσεις στη Λυκορωσία ζητά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Κυρώσεις στη Λυκορωσία ζητά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε σήμερα την επιβολή κυρώσεων εναντίον εκείνων που "παραβιάζουν τις δημοκρατικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα» στη Λευκορωσία, με ανάρτησή της στο Twitter λίγο πριν ξεκινήσει η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Η ντερ Λάιεν εξέφρασε την «εμπιστοσύνη» της ότι η σύνοδος αυτή «θα καταδείξει την ισχυρή στήριξη» των Βρυξελλών στα δικαιώματα του λαού της Λευκορωσίας, στις θεμελιώδεις ελευθερίες και στη δημοκρατία.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας Βλαντίμιρ Μακέι δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για «εποικοδομητικό και αντικειμενικό διάλογο» με τους ξένους εταίρους της.

Οι αρχές της Λευκορωσίας άφησαν ελεύθερους τους διαδηλωτές που είχαν συλλάβει τις τελευταίες ημέρες στην προσπάθεια να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις που συνιστούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον Αλεξάντερ Λουκασένκο που κυβερνά τη χώρα εδώ και 26 χρόνια.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Μακέι με τον Ελβετό ομόλογό του Ιγνάσιο Κασίς , το Μινσκ δήλωσε «έτοιμο για εποικοδομητικό και αντικειμενικό διάλογο» ώστε να συζητηθούν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις εξελίξεις στη Λευκορωσία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και μετά από αυτήν», μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο BelTA.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ