Κυρώσεις από Ηνωμένο Βασίλειο εναντίον 49 παραβατών ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Κυρώσεις σε 47 άτομα και δύο οργανισμούς που κατηγορούνται για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέβαλε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόκειται για τις πρώτες αποφάσεις στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος επιβολής διεθνών κυρώσεων από το Λονδίνο μετά από την υλοποίηση του Brexit στις 31 Ιανουαρίου.

Οι κυρώσεις, που αφορούν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εισόδου στη χώρα, επιβλήθηκαν σε 20 Σαουδάραβες που εμπλέκονται στην άγρια δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, σε 25 Ρώσους υπηκόους που εμπλέκονται στο θάνατο του Σεργκέι Μαγκνίτσκι ο οποίος κατήγγειλε εκτενή φαινόμενα διασποράς στη Μόσχα, δύο στρατηγούς της Μιανμάρ που εμπλέκονται στις βίαιες διώξεις των μουσουλμάνων Ροχίνγκια και άλλων μειονοτήτων στην ασιατική χώρα, καθώς και δύο οργανισμούς που εμπλέκονται σε καταναγκαστική εργασία, βασανισμούς και δολοφονίες πολιτών στη Βόρεια Κορέα.

Περαιτέρω κυρώσεις εναντίον κι άλλων ατόμων και οργανισμών αναμένονται τους ερχόμενους μήνες.

Ανακοινώνοντας στη Βουλή των Κοινοτήτων το νέο βρετανικό καθεστώς κυρώσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ είπε ότι η κυβέρνηση στέλνει ένα «πολύ ξεκάθαρο μήνυμα» εκ μέρους του βρετανικού λαού.

«Εκείνοι με αίμα στα χέρια τους, οι τραμπούκοι τυράννων, το πρωτοπαλίκαρο του δικτάτορα δε θα αφεθούν ελεύθεροι να εισέρχονται χορεύοντας βαλς σε αυτή τη χώρα για να αγοράσουν σπίτι στην King's Road, να κάνουν τα χριστουγεννιάτικα ψώνια τους στο Νάιτσμπριτζ ή να ξεπλένουν μαύρο χρήμα μέσω των βρετανικών τραπεζών ή άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων», συμπλήρωσε ο κ. Ράαμπ.
 

Πηγή: skai.gr