Κυριακίδου σε ΣΚΑΪ: Παράδειγμα για τους εμβολιασμούς η Ελλάδα -Από Απρίλιο η Johnson&Johnson

Τη στρατηγική της Ε.Ε. ως προς την προμήθεια των εμβολίων, παρά τα προβλήματα των προηγούμενων εβδομάδων, υπεραμύνθηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Ευγενίδη η επίτροπος Υγείας της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδου. Παραδέχθηκε ότι είναι πιθανό να υπάρξουν και νέα προβλήματα στις επόμενες παραδόσεις, ενώ υπογράμμισε ότι, βάσει συμφωνιών, τα εμβόλια της Johnson&Johnson θα ξεκινήσουν να παραδίδονται από τον Απρίλιο.

«Η Κομισιόν έδρασε από τον Ιούνιο μέσα από τη στρατηγική για τους εμβολιασμούς στην Ευρώπη. Και, αν θυμηθούμε, είχαμε τότε από 160 εταιρίες που είχαν υποβάλλει ενδιαφέρον και επιλέξαμε τις 6. Από αυτές τις 6, από τις  3 έχουμε ήδη εμβόλια και η τέταρτη έχει ήδη υποβάλλει αίτηση. Συνεπώς, κινηθήκαμε μαζί με τα κράτη μέλη σωστά. Και επενδύσαμε ώστε οι εταιρίες να μπορούν να περάσουν στην έρευνα και παραγωγή άμεσα, με αποτέλεσμα να έχουμε εμβόλια μέσα σε 10 μήνες, όταν είναι μια διαδικασία που παίρνει 5-10 χρόνια», υπογράμμισε η κ. Κυριακίδου.

Τόνισε, παράλληλα, ότι τα προβλήματα παρουσιάστηκαν μόνο με την AstraZeneca, επί της ουσίας. «Η Pfizer είχε προβλήματα παραγωγής που αντιμετώπισε και συνεχίζονται οι παραδόσεις και θα καλύψει πλήρως τις δόσεις. Η Astra τώρα παραδίδει όλες τις δόσεις. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσει κανείς ότι σίγουρα το να διαπραγματευόμαστε με 27 χώρες είναι λιγότερο ευέλικτες οι διαδικασίες, γιατί αν δεν είχαμε αυτή τη δυνατότητα, οι μεγάλες χώρες θα είχαν εξαφανίσει από την αγορά τα εμβόλια και οι μικρές και οι μεσαίες δεν θα είχαν πρόσβαση. Προβλήματα υπήρξαν, πιθανότατα να ξαναπαρουσιαστούν, γι' αυτό εργαζόμαστε νυχθημερόν για να τα αντιμετωπίσουμε», υπογράμμισε η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας.

Όσον αφορά τις δικλείδες ασφαλείας για τις επικείμενες παραδόσεις εμβολίων, υπογράμμισε ότι «είναι καθορισμένες μέσα στις συμφωνίες προαγοράς που έχουμε κάνει και το παρακολουθούμε πολύ στενά, ώστε να τηρήσουν τις συμφωνίες τους. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Αλλά θεωρώ ότι είναι πιθανό να υπάρξουν προβλήματα, όπως αυτό που σας προανέφερα και γι' αυτό μιλάμε συνεχώς με τις εταιρίες για να βοηθήσουμε στην επίλυση. Έχουμε υπογράψει μια συμφωνία με την εταιρία Moderna και έχει υποβάλλει αίτηση και η Johnson and Johnson. Αν υπάρχει θετική επιστημονική αξιολόγηση, αναμένεται και αυτό το εμβόλιο να είναι διαθέσιμο για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Ως προς το εμβόλιο της Johnson&Johnson, υπογράμμισε ότι, εφόσον δοθεί το θετικό σήμα του ΕΜΑ, οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν από τον Απρίλιο. «Να μου δώσετε την ευκαιρία να πω ότι θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό τον τρόπο που η Ελλάδα έχει χειριστεί όλη τη στρατηγική του εμβολιασμού, το παρακολουθώ πολύ στενά. Και είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι υπάρχει διανομή των εμβολίων και η Ελλάδα είναι παράδειγμα για πολλές άλλες χώρε», είπε ακόμα η κ. Κυριακίδου, εξαίροντας την εμβολιαστική πρακτική της χώρας μας

Πηγή: skai.gr