Κύπρος-Υπ. Άμυνας: H αξιοποίηση της ΑΟΖ μας, δεν συνοδεύεται μόνο από οφέλη αλλά και από ευθύνες

Με την συμμετοχή οκτώ χωρών πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 3 Νοεμβρίου η πολυεθνική άσκηση «NEMEΣΙΣ 2021».

Στην άσκηση έλαβαν μέρος δυνάμεις της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Ισραήλ, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, εντός των θαλασσων τεμαχίων 1, 2, 8 και 9 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων και περιελάμβανε αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, τρομοκρατικης ενέργειας, διάσωση ναυαγών, καθώς και ζητήματα περιβαλλοντικών καταστροφών.

«Αναγνωρίζουμε πως η αξιοποίηση της ΑΟΖ μας, δεν συνοδεύεται μόνο από οφέλη αλλά και από ευθύνες», ανέφερε στην ομιλία του στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης κατά την έναρξη της άσκησης ο υπουργός 'Αμυνας της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης, τονίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεσμεύεται να τηρήσει αυτές τις ευθύνες. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κύπριος ΥΠΑΜ, «επιδιώκουμε ενεργά τη μεγιστοποίηση της συνεργασίας και του συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων μερών, φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών, όπως η συγκεκριμένη άσκηση».

Από την πλευρά της, η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου, ανέφερε ότι μετά τα προβλήματα του κορονοϊού και της πανδημίας, «τώρα επιστρέφουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό στις συνήθεις εργασίες, προχωρώντας στην επανέναρξη του προγράμματος ερευνών στην ΑΟΖ της Κύπρου μέχρι το τέλος του έτους», ενώ συνεχάρη θερμά το προσωπικό όλων των Υπηρεσιών που συνεργάστηκαν επιτυχώς μέχρι σήμερα, για την ασφαλή εκτέλεση της γεωτρητικής εκστρατείας. Η αφοσίωση και η σκληρή δουλειά αποτελούν μεγάλο μέρος των κοινών μας προσπαθειών για την αποτελεσματική και ασφαλή αξιοποίηση των πηγών υδρογονανθράκων της Κύπρου, είπε η κ. Πηλείδου.

Πηγή: skai.gr