Κύπρος: Πρωτοχρονιά με φόβο ολικού lockdown - Kίνδυνος για κατάσταση εκτός ελέγχου

Τα αυστηρότερα μέτρα που αποφασίστηκαν τις τελευταίες μέρες λόγω της έκρηξης κρουσμάτων κορωνοϊού στο νησί, επιβάλλουν μια πρωτόγνωρη συνθήκη, σύμφωνα με την οποία η υποδοχή του 2021 θα γίνει σε οικίες με ανώτατο αριθμό παρευρισκόμενων τα 10 άτομα.

Σύμφωνα με το διάταγμα της κυβέρνησης, σε αυτά, θα πρέπει να περιλαμβάνονται άτομα μόνο από δύο οικογένειες ενώ οι εορτασμοί για το νέο έτος θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τη 1:00 τα ξημερώματα. Τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή τη Δευτέρα, σχετίζονται με την έκρηξη κρουσμάτων κατά τον μήνα Δεκέμβριο αλλά και την ραγδαία αύξηση των θανάτων λόγω κορωνοϊού. Τα μεγάλα νούμερα προκαλούν ισχυρή πίεση στα νοσοκομεία της χώρας όπου καταγράφεται ρεκόρ στις νοσηλείες ασθενών με covid-19.

Kίνδυνος για κατάσταση εκτός ελέγχου

Σε πρωινές του δηλώσεις ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου τόνισε ότι είναι θέμα ημερών να ξεφύγει εντελώς η κατάσταση αν δεν υπάρξει συμμόρφωση με τα μέτρα τονίζοντας πως σε μια τέτοια περίπτωση το ολικό lockdown θα αποτελέσει μονόδρομο. Υπέρ της εφαρμογής ενός νέου lockdown τάσσονται και μέλη της επιδημιολογικής ομάδας ενώ τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα αλλά και την κατάσταση των νοσοκομείων.

Πηγή: DW - Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία