Kύπριος υπ. Άμυνας: «H κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο επιτάσσει την άμεση ανταπόκριση της ΕΕ»

«H κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο επιτάσσει την άμεση ανταπόκριση της ΕΕ και τον χαρακτηρισμό της ως περιοχής ναυτικού ενδιαφέροντος για συντονισμένη και συνεχή ναυτική παρουσία των κρατών μελών της ΕΕ στην περιοχή», ανέφερε ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης, κατά τις εργασίες της συνάντησης των Υπουργών 'Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις στα θέματα των επιχειρησιακών και αμυντικών προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την επιχειρησιακή δέσμευση της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και 'Αμυνας (ΚΠΑΑ) με εταίρους της ΕΕ και τη διαδικασία της Στρατηγικής Πυξίδας για την ασφάλεια και άμυνα.

Ο Κύπριος υπουργός 'Αμυνας εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την εξελισσόμενη διαδικασία της Στρατηγικής Πυξίδας και τόνισε της ανάγκη συμπερίληψης σε αυτήν της Ρήτρας Αμοιβαίας Συνδρομής της Συνθήκης της ΕΕ. Ανέφερε, επίσης, ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο επιτάσσει την άμεση ανταπόκριση της ΕΕ και τον χαρακτηρισμό της ως περιοχής ναυτικού ενδιαφέροντος για συντονισμένη και συνεχή ναυτική παρουσία των κρατών μελών της ΕΕ στην περιοχή.

Ο κ. Πετρίδης, σε παρέμβασή του ανέφερε ότι η συνεργασία με εταίρους της Ένωσης δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος των συμφερόντων της ΕΕ και των κρατών μελών της, καυτηριάζοντας τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας, ενώ ταυτόχρονα υπέδειξε την ετοιμότητα της Κύπρου να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της συνεργασίας της ΕΕ με χώρες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, με τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει άριστες σχέσεις και εκτεταμένη συνεργασία.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο υπουργός 'Αμυνας συναντήθηκε με τη Γερμανίδα ομόλογό του Ανεκγρετ Κραμπ Καρενμπάουερ (Annegret Kramp - Karrenbauer), όπου συμφωνήθηκε η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων στον τομέα της 'Αμυνας και Ασφάλειας, ενώ συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Πετρίδης συναντήθηκε επίσης με τον Ιταλό Υπουργό 'Αμυνας Λορέντζο Γκουερίνι (Lorenzo Guerini). Συζητήθηκε η πρόοδος της τετραμερούς πρωτοβουλίας Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας για ενίσχυση της κοινής ναυτικής και αεροπορικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας.

Σημειώνεται ότι η εναρκτήρια δραστηριότητα, με την ονομασία «EUNOMIA», στην οποία συμμετέχουν αεροπορικά και ναυτικά μέσα από τις τέσσερις χώρες, σηματοδοτεί και την έναρξη της Πρωτοβουλίας και υλοποιείται στο θαλάσσιο χώρο νοτίως της Κύπρου, από 26 μέχρι 28 Αυγούστου 2020, συμπεριλαμβάνοντας μεγάλο φάσμα αντικείμενων ναυτικών και αεροπορικών ασκήσεων, αλλά και αντικείμενα έρευνας και διάσωσης.

Πηγή: skai.gr