Κύπρος: Νόμος η άρση εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ - Δήλωση Κύπριου ΥΠΕΘΑ

Νόμος έως την ερχόμενη Παρασκευή 20/12 γίνεται η πρόταση νόμου Ρούμπιο – Μενέντεζ. Ο λεγόμενος «νόμος για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο», συμπεριλήφθηκε στο τελικό πακέτο του νόμου για τις πιστώσεις. Μιλώντας στο κανάλι ΣΙΓΜΑ ο κύπριος υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης ανέφερε ότι θα ανοίξει ακόμη μια σοβαρή επιλογή στο πλαίσιο της υλοποίησης του εξοπλιστικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων αναμένεται να ψηφίσει το νόμο σε δύο τμήματα, την Τρίτη και την Τετάρτη, για να ακολουθήσει η Γερουσία. Η όλη διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου και να την υπογράψει έως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ο πρόεδρος Τραμπ, ώστε να αποτραπεί το «λουκέτο» στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Στο επόμενο διήμερο αναμένεται επίσης η Γερουσία να εγκρίνει τον προϋπολογισμό για την Εθνική Άμυνα, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η πρόνοια για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Με αυτή την εξέλιξη η Κυπριακή Δημοκρατία «τρέχει» τις συζητήσεις που βρίσκονται εδώ και μήνες σ΄ εξέλιξη, σε ότι αφορά το ενδεχόμενο εξοπλισμού της Κύπρου από τις ΗΠΑ. Στις δηλώσεις του στο κανάλι ΣΙΓΜΑ, ο κύπριος υπουργός Άμυνας  ερωτηθείς για το συγκεκριμένο ζήτημα, ανέφερε ότι  «καλωσορίζουμε αυτή την εξέλιξη αναμένουμε την τελική έκβαση».

«Ενισχυμένη από τις ισχυρές και διευρυνόμενες σχέσεις με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο, αυτή η λογική νομοθεσία θα ενισχύσει δραματικά τους δεσμούς φιλίας μας μέσω κοινών προσπαθειών για την προώθηση της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας των εθνών μας» τόνισε.

 Ο κ. Αγγελίδης σημείωσε ότι ξεκίνησε εδώ και αρκετό καιρό ένας διάλογος με τις ΗΠΑ μεταξύ άλλων και για στρατιωτική συνεργασία η οποία αφορά κι άλλες πτυχές όπως:

- Τις εκπαιδεύσεις και τις κοινές ασκήσεις
- Ανταλλαγή των στελεχών με συμμετοχή σε στρατιωτικές ακαδημίες