Κύπρος- Αραπακάς: Ραγδαία εξάπλωση της φωτιάς - Εκκενώνονται τουλάχιστον άλλα 7 χωριά (vid)

Με ραγδαία ταχύτητα εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στην κοινότητα Αρακαπά της επαρχίας Λεμεσού.

'Οπως έγινε γνωστό, το πύρινο μέτωπο πέρασε από τον Αρακαπά και επεκτείνεται προς τις βουνοπλαγιές με κατεύθυνση βορειοανατολικά, ενώ έχουν εκκενωθεί τα χωριά Μελίνη, Επταγώνια και Συκόπετρα. Επίσης δόθηκαν οδηγίες για να εκκενωθούν τα χωριά Οδού, Ορά, Φαρμακάς και Αγίοι Βαβατσινιάς, Βαβατσινιά.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Δασών επιχειρούν μαζί τόσο με επίγειες όσο και εναέριες δυνάμεις για την πυρκαγιά στην κοινότητα Αρακαπά. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανέλαβε τον τομέα προστασίας της κοινότητας Αρακαπά και το Τμήμα Δασών τον δασικό τομέα της περιοχής», ανέφερε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter o εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου Ανδρέας Κεττής και συμπλήρωσε: «Η πυρκαγιά είναι πολύ πλησίον της κοινότητας Αρακαπά και η ΠΥ αναλαμβάνει την επιχειρησιακή ευθύνη. Αποστέλλονται πολλές επίγειες δυνάμεις. Επιχειρούν 4 εναέρια μέσα. Η πυρκαγιά απειλεί κατοικίες. Μέλη του Σταθμού Υπαίθρου Λευκάρων εκκενώνουν κατοικίες - ενημερώνεται η Αστυνομία και η Πολιτική 'Αμυνα για εκκένωση του χωριού».

Στο μεταξύ η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε βοήθεια από γειτονικά κράτη, με την Ελλάδα και το Ισραήλ να αποστέλλουν ήδη βοήθεια.

Σε ανάρτησή του στο twitter ο Έλληνας υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, γνωστοποιεί ότι κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, δύο Canadair CL-415 αναχωρούν άμεσα για να συνδράμουν στην προσπάθεια κατάσβεσής της. «Η Ελλάδα πάντα στο πλευρό της Κύπρου που δοκιμάζεται από μεγάλη πυρκαγιά», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του.

Υπάρχουν δύο μέτωπα φωτιάς: Στην περιοχή Αρακαπάς - Επταγώνια και Διερώνα για την επαρχία Λεμεσό, αλλά και στην περιοχή Οδού - Μελίνη - Αγίοι Βαβατσινιάς για την επαρχία Λάρνακας.

Στην περιοχή επιχειρούν δέκα οχήματα του Τμήματος Δασών, 7 της πυροσβεστικής, 4 βυτιοφόρα, 5 μπουλντόζες, 2 ελικόπτερα της Αστυνομίας, δύο του στρατού, δύο των βρετανικών βάσεων και 4 αεροπλάνα.

Οι οικίες στον Αρακαπά εκκενώθηκαν, ενώ οι κάτοικοι βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην εκκλησία του χωριού.

Στην μεγάλη επιχείρηση που στήθηκε για την κατάσβεση της πυρκαγιάς αλλά και τη βοήθεια των κατοίκων, συμβάλλει και η Εθνική Φρουρά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος δήλωσε πως έχει στηθεί Κέντρο Επιχειρήσεων στο Τμήμα Δασών και στο σημείο βρίσκεται τόσο ο ίδιος όσο και ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής.

Να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές

«Μια πολύ δύσκολη μέρα για την Κύπρο. Όλος ο κρατικός μηχανισμός επί ποδός», αναφέρει σχετικά με το τεράστιο πύρινο μέτωπο της Κύπρου στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και συμπληρώνει: «Προτεραιότητα να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές. Ευχαριστούμε την Ελλάδα και το Ισραήλ που ήδη ανταποκρίθηκαν για την αποστολή πυροσβεστικών αεροσκαφών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ