Κύπρος: Αντιδράσεις κομμάτων μετά από αναφορά πολιτικής πλατφόρμας σε «Κυβέρνηση στον Νότο»

Την αντίδραση πολιτικών κομμάτων προκάλεσε ανάρτηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της πολιτικής πλατφόρμας ΩΣ ΔΑΜΕ στην Κύπρο, στην οποία χρησιμοποιήθηκε η φράση «Η Κυβέρνηση στον νότο».

Η σχετική ανάρτηση δημοσιεύτηκε πριν τρεις ημέρες και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση στον νότο εργαλειοποίησε άμεσα την πανδημία για να βάλει την Κύπρο σε πορεία οριστικής διχοτόμησης. Πριν καν καταγραφεί κρούσμα κορωνοϊού στην Κύπρο, η πρώτη της κίνηση ήταν το κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων. Η άμεση αντίδραση του επαναπροσεγγιστικού κινήματος και η διάνοιξη του οδοφράγματος Λήδρας/Lokmaci στις 29 του περασμένου Φλεβάρη, αντιμετωπίστηκε με μια χυδαία εκστρατεία στοχοποίησης από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Η άφιξη του κορωνοϊού μέσω αεροδρομίων σε νότο και βορρά έδωσε στους διχοτομιστές ένθεν και ένθεν της Πράσινης Γραμμής την ευκαιρία που έψαχναν για να κλείσουν οριστικά όλα τα οδοφράγματα και να σταματήσουν την καθημερινή συνύπαρξη των ανθρώπων της Κύπρου. ΩΣ ΔΑΜΕ με τες διχαστικές πολιτικές. Απαιτούμε άμεση διάνοιξη όλων των οδοφραγμάτων, αφαίρεση του φράκτη Νουρή στον Αστρομερίτη και επιστροφή σε συνομιλίες για λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα!»

Σε ανακοίνωσή του το απόγευμα της Κυριακής (28/03) ο Δημοκρατικός Συναγερμός κάνει λόγο για επίθεση στη δημοκρατία και στην Κυπριακή Δημοκρατία: «Η επίθεση στη δημοκρατία και η επίθεση στην Κυπριακή Δημοκρατία μας πληγώνουν και «σκοτώνουν» δυστυχώς όσα με αίμα πέτυχαν οι ήρωες και οι πρόγονοι μας. Υπάρχει τρόπος να εκφραστούν όσοι θεωρούν τους εαυτούς τους εξωσυστημικους, εξωκοινοβουλευτικούς, antifa ή όπως κι αν αυτοπροσδιορίζονται. Όταν όμως προσβάλλουν την Κυπριακή Δημοκρατία κάνοντας αναφορά σε «κυβέρνηση στο νότο» αυτό αποδεικνύει και το τι χώρα θέλουν.

Καταλαβαίνουμε επίσης και γιατί το ΑΚΕΛ δεν αντιδρά. Δεν θέλει να το χαρακτηρίσουν συστημικό κόμμα, δεν θέλει να χάσει κάποιους που πιθανόν να το ψηφίσουν. Δικαίωμα τους. Όλοι όμως κρινόμαστε. Και η μη απάντηση από το ΑΚΕΛ, και από τα αλλά κόμματα, δίνει δυστυχώς άλλοθι και υπόσταση σε τέτοιες εκφράσεις και τέτοιες δράσεις.

Για καταδικαστέα αναφορά σε «κυβέρνηση του Νότου» κάνει λόγο η ΕΔΕΚ

«Κατηγορούν εμάς που απορρίπτουμε την ΔΔΟ ότι προωθούμε την διχοτόμηση, ενώ οι ίδιοι νομιμοποιούν την διχοτόμηση και αναγνωρίζουν το κατοχικό καθεστώς», τονίζει το κόμμα σε σημερινή του ανακοίνωση και σημειώνει:

«Η αναφορά των διαδηλωτών της εκδήλωσης «Ως Δαμέ» σε «κυβέρνηση του Νότου» είναι το λιγότερο καταδικαστέα. Είναι προφανές πως όσοι επενδύθηκαν τον μανδύα της διαμαρτυρίας κατά της διαφθοράς υπό την εν λόγω οργάνωση είχαν και έχουν αλλότριους σκοπούς. Το πλέον λυπηρό είναι που η εν λόγω ομάδα φαίνεται να έχει άμεση διασύνδεση με το κοινοβουλευτικό κόμμα ΑΚΕΛ.

Μάλιστα κατηγορούν την ηγεσία της ΕΔΕΚ επειδή απορρίπτει την ΔΔΟ με πολιτική ισότητα ότι τάχα προωθεί την διχοτόμηση την στιγμή που οι ίδιοι, μέσα από τέτοιες δηλώσεις νομιμοποιούν την διχοτόμηση και αναγνωρίζουν το κατοχικό καθεστώς. Για την ΕΔΕΚ υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία και το υπό κατοχή τμήμα της».

Σε ανακοίνωσή του ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ ΕΛΚ Λουκάς Φουρλάς κάνει λόγο για απαράδεκτες αναφορές από Έλληνες Κύπριους με τον όρο «κυβέρνηση του Νότου». «Είναι επιζήμιο και προκλητικό για την υπόθεσή μας.

Περιμένω και από το ΑΚΕΛ που συμπορεύτηκε κάποτε με τους «Ως Δαμέ», και συμμετείχε σε πορείες και εκδηλώσεις να καταδικάσει αυτή την απαράδεκτη για όλους μας θέση», επισημαίνει και συμπληρώνει ότι:

«Ως Ευρωβουλευτής δίνω καθημερινά μάχες στην ΕΕ μαζί με τους άλλους πέντε συναδέλφους μου για να προασπίσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, την κυβέρνηση της χώρας μας, σ' αυτή τη δύσκολη στιγμή που όλοι βιώνουμε.

Θεωρώ απαράδεκτο να βρίσκονται Έλληνες Κύπριοι που ν' αναφέρονται στην κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον όρο «κυβέρνηση του Νότου».

Είναι επιζήμιο και προκλητικό για την υπόθεσή μας. Θέλω να πιστεύω ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις βρίσκονται απέναντι από τέτοιες θέσεις. Περιμένω και από το ΑΚΕΛ που συμπορεύτηκε κάποτε με τους «Ως Δαμέ», και συμμετείχε σε πορείες και εκδηλώσεις, να καταδικάσει αυτή την απαράδεκτη για όλους μας θέση. Θέλω να πω ακόμη κάτι. Την Κύπρο δεν την κρατά χωρισμένη η πανδημία αλλά ο τουρκικός στρατός. Αυτό είναι αυτονόητο αλλά πρέπει να το επαναλαμβάνουμε».

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των κομμάτων για την ανάρτηση του κινήματος, το συντονιστικό του «Ως Δαμέ» κάνει λόγο για διαστρέβλωση της φράσης «κυβέρνηση στον νότο», σε «κυβέρνηση του νότου».

«Κάποιοι πολιτικοί έσπευσαν να κατηγορήσουν το κίνημά μας, διαστρεβλώνοντας ανάρτηση στην οποία είχαμε αναφερθεί σε «κυβέρνηση ΣΤΟΝ νότο», ισχυριζόμενοι πως αναφερθήκαμε σε «κυβέρνηση ΤΟΥ νότου». Αυτοί που κατάντησαν τους ανθρώπους αυτού του νησιού σε «Κύπριους του βορρά και του νότου» (κατά τον Αντόνιο Γκουτέρες), αυτοί που παλεύουν μέρα-νύκτα για να μετατραπεί η Πράσινη Γραμμή σε σύνορο μεταξύ δύο κρατών, αυτοί που έβαλαν την χώρα σε ένα ατέρμονο καθεστώς εξαίρεσης και διαπλοκής, ήρθε η ώρα να αναμετρηθούν με τις αλήθειες που το κίνημά μας λέει, παρά να επιχειρούν να τις αποκρύψουν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ