Κυπριακή επιτροπή για το σχέδιο δημοψήφισμα

Τη σύσταση επιτροπής που θα αποφασίσει τη μορφή, υπό την οποία θα γίνει το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, λόγω των νομικών προβλημάτων που φαίνεται να προκύπτουν αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρία.
Τα κόμματα θα υποβάλουν μέχρι τη Δευτέρα στον πρόεδρο Τάσο Παπαδόπουλο, ονόματα που εισηγούνται για να μετέχουν στην επιτροπή αυτή. Τη Δευτέρα θα αρχίσει στις απευθείας συνομιλίες η συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Θα συζητηθεί επίσης το θέμα της επικύρωσης της συμφωνίας της λύσης από τα κοινοβούλια Ελλάδας και Τουρκίας. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα υποβάλει έγγραφο με τις θέσεις της ελληνικής κυπριακής πλευράς πάνω στα θέματα αυτά.
Η ελληνική κυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται παραμονή του τουρκικού αποσπάσματος και μετά την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που επιδιώκει η τουρκική πλευρά. Απορρίπτει επίσης την αξίωση της τουρκικής πλευράς να μην υπόκειται σε κανένα απολύτως έλεγχο το τουρκικό απόσπασμα από την ειρηνευτική ή πολυεθνική δύναμη που θα βρίσκεται στο νησί.
Ο Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος επέστρεψε σήμερα από την Αγκυρα, όπου είχε συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση, θα επιδιώξει αυτή την εβδομάδα να εντατικοποιήσει τις συναντήσεις, έτσι ώστε μέσα της εβδομάδας να ολοκληρώσει όλα τα θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Πάντως ο Ραούφ Ντενκτάς, εξακολουθεί να είναι αρνητικός και στην τελευταία συνάντηση με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο ανέφερε στον κύριο ντε Σότο ότι δεν αποδέχεται λύση με το βάση το σχέδιο Ανάν, γιατί δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.
Πηγή: skai.gr