Κλείσιμο

Κύμα διαφθοράς στη Γουατεμάλα

Έντονα προβληματίζει την κυβέρνηση της Γουατεμάλας η εικόνα του αστυνομικού σώματος της χώρας. Τουλάχιστον 416 αστυνομικοί στη Γουατεμάλα αποτάχθηκαν από το σώμα λόγω υποψιών περί διαφθοράς και πειθαρχικών παραπτωμάτων.

Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός των αστυνομικών που έχουν απαλλαγεί των καθηκόντων τους μέσα σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών φθάνει τους... 2.224 σύμφωνα με τη διευθύντρια της αστυνομίας Ισαμπέλ Μεντόσα.

\"Η απόλυση των αστυνομικών οφείλεται σε διάφορες ενέργειες από μέρους τους που έπληξαν την εικόνα του θεσμού\", μεταξύ των οποίων \"πολλές είναι αντικείμενο εσωτερικών ή ποινικών ερευνών\", ανέφερε η Μεντόσα.

H αστυνομία της λατινοαμερικανικής χώρας, σε βάρος στελεχών της οποίας διατυπώνονται συχνά κατηγορίες περί συνεργασίας με το οργανωμένο έγκλημα, επλήγη ιδιαίτερα εφέτος από το σκάνδαλο της ανάμιξης τεσσάρων αστυνομικών στην δολοφονία τριών βουλευτών από το Σαλβαδόρ, την 19η Φεβρουαρίου, πριν και οι ίδιοι εκτελεσθούν στη φυλακή όπου είχαν εγκλεισθεί. Η υπόθεση προξένησε σκάνδαλο και είχε οδηγήσει στην καθαίρεση του υπουργού Εσωτερικών.
Πηγή: skai.gr