Ξεσπάσματα κορωνοϊού σε κινεζική επαρχία - «Ξήλωσε» τον επικεφαλής το Κομμουνιστικό Κόμμα

Ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στη Ρουίλι, στη νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν, έγινε γνωστό σήμερα ότι απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του, εξαιτίας της «σοβαρής παράλειψης καθήκοντος» στην οποία υπέπεσε σύμφωνα με τις επαρχιακές αρχές, το ότι δηλαδή δεν μπόρεσε να αποτρέψει τα ξεσπάσματα του νέου κορονοϊού που έπληξαν την πόλη αυτή τους τελευταίους μήνες.

Οι αρχές στη Γιουνάν ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους σήμερα ότι καταγράφηκαν τρία ξεσπάσματα στην πόλη μέσα σε ένα εξάμηνο επί των ημερών του επικεφαλής της τοπικής κομματικής οργάνωσης, του Γκονγκ Γιουνζούν.

Τα ξεσπάσματα αυτά στη Ρουίλι, που γειτονεύει με τη Μιανμάρ, συμπεριλαμβανομένης μιας συστάδας κρουσμάτων που εντοπίστηκε στα τέλη Μαρτίου, «έπληξαν» τις προσπάθειες των αρχών της Γιουνάν και της Κίνας για την πρόληψη της αναζωπύρωσης της πανδημίας και έβλαψαν την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της επαρχίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, που χαρακτηρίζει την απομάκρυνση του κ. Γκονγκ από τη θέση προειδοποίηση.

Η είδηση της παύσης του κομματικού στελέχους καταγράφηκε την ημέρα που το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τον εντοπισμό 24 κρουσμάτων του SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, των διπλάσιων από την προηγουμένη, συμπεριλαμβανομένων 11 μολύνσεων που οφείλονταν σε εντόπια μετάδοση, όλων στη Γιουνάν.

Οι δημοτικές αρχές στη Ρουίλι έχουν θέσει τους κατοίκους σε καραντίνα, προχωρούν σε μαζικά τεστ και εμποδίζουν τους πάντες να φύγουν από την πόλη ή να μπουν σε αυτή αφότου εντοπίστηκαν τα κρούσματα τον περασμένο μήνα.

Η Ρουίλι είναι σημαντικός κόμβος στην επαρχία Γιουνάν, η οποία δυσκολεύεται να ελέγξει την τραχιά περιοχή των συνόρων συνολικού μήκους 4.000 χιλιομέτρων με το Λάος, τη Μιανμάρ και το Βιετνάμ. Πολλοί παράτυποι μετανάστες πέρασαν στο κινεζικό έδαφος πέρυσι, αρκετοί για να γλιτώσουν από την πανδημία.

Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων που εντοπίστηκαν χθες στην Κίνα χθες μειώθηκε σε 6, από 8 την προηγουμένη. Το Πεκίνο δεν συμπεριλαμβάνει τους ασυμπτωματικούς φορείς στα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώνει.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου εμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός τον Δεκέμβριο του 2019 ανέρχεται ως εδώ σε 4.636 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 90.365 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ