Ξεπέρασαν τα 26.000 τα κρούσματα κορωνοϊού στο Ην. Βασίλειο- Μικρότερη η αύξηση στις νοσηλείες

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

26.068 ήταν τα κρούσματα κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο το προηγούμενο 24ωρο, τα περισσότερα σε μία ημέρα από τις 29 Ιανουαρίου.

Είναι η τρίτη συνεχής ημέρα με πάνω από 20.000 επιβεβαιωμένα περιστατικά, κάτι που αποδίδεται στην ταχεία διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα.

Η αύξηση των κρουσμάτων σε κυλιόμενη επταήμερη περίοδο αγγίζει το 70%.

Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης θυμάτων και νοσηλειών εξακολουθεί να είναι αισθητά χαμηλότερος.

Οι θάνατοι του 24ώρου λόγω Covid ήταν 14, με την αντίστοιχη αύξηση στο επταήμερο να είναι της τάξης του 12%.

Ο αριθμός των νοσηλευόμενων φορέων κορωνοϊού ήταν χθες Τρίτη 1.720, οριακά μειωμένος από τη Δευτέρα και με την αύξηση του επταημέρου στις εισαγωγές να μην ξεπερνά το 6,4%.

Την περασμένη εβδομάδα περίπου μία στις 100 κλίνες σε δημόσια νοσοκομεία της Αγγλίας ήταν κατειλημμένα από ασθενείς κορωνοϊού, συγκεκριμένα ποσοστό 1,1%.

Αντίθετα, στην έναρξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας στα μέσα Δεκεμβρίου, όταν και πάλι η χώρα κατέγραφε πάνω από 20.000 κρούσματα ημερησίως, στο 15% των κλινών των νοσοκομείων της Αγγλίας βρίσκονταν φορείς του ιού.

Η διαφορά δεν είναι άλλη από την προστασία που προσφέρουν πλέον στην πλειοψηφία του ενήλικου πληθυσμού της χώρας τα εμβόλια.

Πλήρως εμβολιασμένοι είναι πλέον σχεδόν 32,9 εκ. ενήλικοι πολίτες, δηλαδή το 62,4% αυτών. Η πρώτη δόση έχει χορηγηθεί σε 44,7 εκ. πολίτες, δηλαδή στο 84,9% την ενηλίκων.