Ξεκινά η δίκη των υπόπτων για τη δολοφονία Τζίντζιτς

Δεκάδες ύποπτοι, ανάμεσά τους κι ένας πρώην αξιωματικός των επίλεκτων δυνάμεων της αστυνομίας, οι οποίοι κατηγορούνται για τη δολοφονία του φιλοδυτικού πρωθυπουργού της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς, θα βρεθούν σήμερα αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη, λίγες ημέρες πριν τις κρίσιμες εκλογές που θα καθορίσουν το πεπρωμένο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Είκοσι ένα άτομα, που συνελήφθησαν σε σχέση με τη δολοφονία του Τζίντζιτς στις 12 Μαρτίου, πρόκειται να καθίσουν στο εδώλιο του υψηλής ασφαλείας ειδικού δικαστηρίου στις 11.00, ώρα Ελλάδος.
Μεταξύ των κατηγορουμένων θα βρίσκεται κι ο πρώην υποδιοικητής των ειδικών δυνάμεων (των «κόκκινων μπερέ» ) Ζβέζνταν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος κατηγορείται πως τράβηξε την σκανδάλη του όπλου που έκοψε το νήμα της ζωής του Τζίντζιτς έξω από την έδρα της κυβέρνησης στο Βελιγράδι.
Δεκαπέντε φυγόδικοι θα δικαστούν ερήμην, μεταξύ αυτών κι ένας σκληροπυρηνικός πρώην αστυνομικός διοικητής, ο οποίος κατηγορείται ότι σχεδίασε τη δολοφονία, που συγκλόνισε τη Δύση κι εξασθένησε την πολιτική δύναμη της φιλελεύθερης κυβερνητικής συμμαχίας στη Σερβία.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι εθνικιστικοί πυρήνες σχεδίαζαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση, με τη βοήθεια των επίλεκτων «κόκκινων μπερέδων», στα πλαίσια ενός σχεδίου με την ονομασία «Σταματήστε την Χάγη».
Ο 50χρονος Τζίντζιτς είχε εξοργίσει τους σκληροπυρηνικούς εθνικιστές μετά την παράδοση του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο δικαστήριο της Χάγης ώστε να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου κατά τον πόλεμο της Βοσνίας.
Η δίκη ξεκινά λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 28ης Δεκεμβρίου, στις οποίες κρίνεται η μοίρα των φιλελεύθερων πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες έχουν αποτελματωθεί έπειτα από τη δολοφονία του Τζιντζιτς, η οποία βύθισε τα κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας σε μία βαθιά αντιπαράθεση. Η κυβέρνηση εξαναγκάσθηκε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές έπειτα από την αυτομόληση ενός μικρού εταίρου της στη συμμαχία.
Πηγές: ΑΠΕ - Reuters
Πηγή: skai.gr