Ξανά στα έδρανα οι Βρετανοί βουλευτές

Θανάσης Γκαβός

Άρχισε ξανά η λειτουργία της Βουλής των Κοινοτήτων το πρωί μετά από την κήρυξη της αναστολής των εργασιών του παράνομη από το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου.

Στην ολομέλεια θα απευθυνθεί τελικά ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα στο Λονδίνο από τη Νέα Υόρκη.

Η βουλευτής Τζοάνα Τσέρι ζήτησε με επείγουσα ερώτηση μα δημοσιοποιηθεί η νομική εισήγηση προς τον πρωθυπουργό σχετικά με την αναστολή του κοινοβουλίου.

Ο γενικός εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ, που όπως αποκάλυψε το Sky News είχε κρίνει σύννομη την αναστολή για πέντε εβδομάδες, απάντησε από το βήμα της Βουλής ότι θα εξετάσει κατά πόσο το δημόσιο συμφέρον υπαγορεύει τη δημοσιοποίηση της γνωμοδότησής του προς τον Μπόρις Τζόνσον.

Εν τω μεταξύ, η ηγέτιδα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον προανήγγειλε απόπειρα για επίσπευση της υποχρέωσης του πρωθυπουργού να ζητήσει αναβολή του Brexit πέρα από την 31η Οκτωβρίου.

Ο νόμος που πέρασαν οι βουλευτές λίγο πριν από την αναστολή των εργασιών της Βουλής ορίζει πως ο πρωθυπουργός πρέπει να ζητήσει αναβολή από την ΕΕ αν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit έως τις 19 Οκτωβρίου.