Κροατία: Πρωτιά για την Κροατική Δημοκρατική Ένωση της Κιτάροβιτς

Συγχαρητήρια στα κόμματα που εξασφάλισαν έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε η Πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γκραμπάρ-Κιτάροβιτς, υπογραμμίζοντας πως ευχή των πολιτών της χώρας είναι όσοι εξελέγησαν να "παλέψουν (μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο) για τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα".

Σύμφωνα με τα -μέχρι στιγμής- αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, τις περισσότερες έδρες (τέσσερις έκαστο) καταλαμβάνουν η Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) με 23,4 % και οι Σοσιαλδημοκράτες με 18,46%. 

Ο επικεφαλής του HDZ, Αντρέι Πλένκοβιτς, συνεχάρη τους υποψηφίους για την εκλογική μάχη που έδωσαν και τόνισε ότι η συμμετοχή των Κροατών στη διαδικασία ανάδειξης ευρωβουλευτών, απέδειξε πως οι πολίτες της χώρας αναγνωρίζουν ότι τα ευρωπαϊκά ζητήματα είναι σημαντικά για την ίδια την κροατική κοινωνία. "Θα εργαστούμε με αφοσίωση, αναδεικνύοντας και προωθώντας τις ευρωπαϊκές αξίες στην κροατική κοινωνία, όπως έχουμε πράξει μέχρι σήμερα" επισήμανε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Σοσιαδημοκρατών (SDP), Ντάβορ Μπέρναρντιτς, τόνισε ότι η αναμέτρηση των ευρωεκλογών στην Κροατία "έδειξε πως δεν θέλουμε (σ.σ. οι πολίτες) μία διεφθαρμένη, άδικη Κροατία, μία χώρα φτώχειας, μια χώρα που (σ.σ. οι πολίτες της) μεταναστεύουν και γι' αυτόν τον λόγο θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε".

"Γνωρίζουμε" -πρόσθεσε- "ότι το αποτέλεσμα δεν είναι αρκετό για την αλλαγή που χρειαζόμαστε, όμως μας ενθαρρύνει και μας δίνει δύναμη για να προχωρήσουμε περισσότερο αποφασιστικά στην επίτευξη του στόχου μας. Η Κροατία μπορεί να αλλάξει, έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Υπάρχουν άνεργοι πολίτες, πολλοί που εργάζονται και αμείβονται με χαμηλό μισθό, πολλοί που είναι άστεγοι και άλλοι που ζουν στα όρια της φτώχειας. Αυτό πρέπει να αλλάξει".


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ