Κροατία: Ο πολιτικός κόσμος καταδικάζει την καύση ομοιώματος ομόφυλου ζευγαριού

Η κυβέρνηση της Κροατίας καταδίκασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το κάψιμο ομοιώματος που αναπαριστά οικογένεια ομόφυλου ζευγαριού με το παιδί τους, κατά τη διάρκεια αποκριάτικης εκδήλωσης που έγινε στην πόλη Ίμτοσκι.

«Αυτό δεν είναι παραδοσιακό, ούτε ψυχαγωγικό, ούτε συνάδει με το πνεύμα των κροατικών και ευρωπαϊκών αξιών», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση. «Είμαστε αντίθετοι και καταδικάζουμε κάθε μορφή της ρητορικής μίσους και της επιθετικότητας- πολιτικής, ιδεολογικής, λεκτικής και σωματικής- όπως και κάθε άλλη πράξη που προσβάλλει τον λαό της Κροατίας και συμβάλλει στο διχασμό της κοινωνίας», υπογραμμίζεται.

Εξάλλου, τα περισσότερα κοινοβουλευτικά κόμματα καταδίκασαν το συμβάν και ορισμένοι βουλευτές ανακοίνωσαν ότι θα κινηθούν νομικά κατά των υπευθύνων της αποκριάτικης εκδήλωσης.

Το θέμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση και του Κροάτη Προέδρου, Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο οποίος με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης υπογράμμισε πως «η συμβολική καύση των ομόφυλων με ένα παιδί στην πόλη Ίμοτσκι είναι μια θλιβερή, απάνθρωπη και εντελώς απαράδεκτη πράξη».

Στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο κ. Μιλάνοβιτς επισήμανε πως «οι διοργανωτές αυτού του επαίσχυντου γεγονότος, αξίζουν την ισχυρότερη δημόσια καταδίκη [...] Η μισαλλοδοξία δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει παράδοση της Κροατίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ