Κριτική Σόρος

Κατά του πανίσχυρου φιλο-ισραηλινού λόμπι στην Ουάσινγκτον τάχθηκε ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος υποστηρίζοντας ότι οι στενές σχέσεις της κυβέρνησης Μπους με το Ισραήλ αποτελούν εμπόδιο στην ειρηνική διευθέτηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης.

" Το φιλο-ισραηλνό λόμπι έχει επιδείξει αξιοσήμειωτη επιτυχία στην αντιμετώπιση της κριτικής κατά του Ισραήλ" τονίζει ο Σόρος σε άρθρο του στην επιθεώρηση " New York Review of Books",υποστηρίζοντας ότι η αμερικανο-ισραηλινή επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων (AIPAC) έχει "διαβρωτική επιρροή" στην Ουάσινγκτον.

"Η απαιτούμενη επανεξέταση της αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή έχει ξεκινήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει πολύ όσο η AIPAC διατηρεί την ισχυρή ης επιρροή τόσο στους Δημοκρατικούς όσο και στους Ρεπουμπλικάνους" σημειώνει ο Σόρος, που ας σημειωθεί είναι εβραϊκής καταγωγής.

Η AIPAC αρνείται να σχολιάσει αυτές τις κατηγορίες,αλλά πολλοί από τους υποστηρικτές της Επιτροπής τις απορρίπτουν. Ο ιστορικός Μάικλ Ορεν , μιλώντας στη διάσκεψη της ΑIPAC τον περασμένο μήνα, τόνισε ότι η επιτροπή δεν αποτελεί απλώς ένα λόμπι υπέρ του Ισραήλ. "Είναι η ενσάρκωση μιας πεποίθησης τόσο παλιάς όσο και το αμερικανικό έθνος ότι η πίστη στο εβραϊκό κράτος ισοδυναμεί με την πίστη στις Ηνωμένες Πολιτείες"  τόνισε ο Ορεν.

Η AIPAC διαθέτει σήμερα πάνω από 100.000 μέλη και θεωρείται από τις πιό ισχυρές ομάδες συμφερόντων στην Ουάσινγκτον.

Πηγή: skai.gr