Κρίθηκε ένοχη

Σε ισόβια μετατράπηκε η θανατική ποινή που είχε επιβληθεί από κινεζικό δικαστήριο σε 80χρονη γυναίκα που έκανε λαθρεμπόριο οπίου προκειμένου όπως ισχυρίστηκε, να αγοράσει έναν αξιοπρεπή τάφο.

Η Ζανγκ Σουζέν, κάτοικος της νοτιοδυτικής επαρχίας του Γκιζού πείσθηκε από έναν έμπορο ναρκωτικών να μεταφέρει με τρένο, το βάρους 8 κιλών όπιο στο Πεκίνο έναντι 10.000 γουάν, δηλαδή περίπου 1.000 ευρώ.

Όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, η Ζανγκ δήλωσε ότι ήθελε τα χρήματα για να αγοράσει \"ένα καλό κομμάτι γης για τον τάφο της\" και απέδωσε την εμπλοκή της στο ότι είναι αγράμματη και δεν ήξερε ότι παραβιάζει το νόμο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η γυναίκα συνελήφθη με την κόρη της και τον πρώην σύζυγο της τελευταίας όταν κατέβηκαν από το τρένο στο Σιτζασουάνγκ, 300 χιλιόμετρα από την κινεζική πρωτεύουσα.

Οι λαθρέμποροι ναρκωτικών συνηθίζουν να χρησιμοποιούν απλούς ανθρώπους για τη μεταφορά ναρκωτικών. Χρησιμοποιούν κυρίως εγκύους ενώ οι περιπτώσεις με ηλικιωμένες είναι σπάνιες. Η κόρη της 80χρονης και ο πρώην σύζυγος της καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 15 και 12 ετών αντίστοιχα.

Ο κινεζικός ποινικός κώδικας προβλέπει βαριές ποινές για την εμπορία οπίου που μπορεί να φτάσουν και στη θανατική ποινή για ποσότητες μεγαλύτερες του ενός κιλού.

Η μετατροπή της θανατικής ποινής συνήθως γίνεται για λόγους καλής συμπεριφοράς αλλά δε διευκρινίζεται αν στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ηλικία της καταδικασθείσης έπαιξε ρόλο.
Πηγή: skai.gr