Κριστίν Λαγκάρντ - Ποια είναι η grande dame της ΕΚΤ – Το σκάνδαλο

Καθήκοντα προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχοντας εντυπωσιακή θέα από τον ουρανοξύστη της Ευρωτράπεζας στη Φρανκφούρτη, αναλαμβάνει σήμερα Παρασκευή Κριστίν Λαγκάρντ στον ίσκιο του Μάριο Ντράγκι , ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας από την 1η Νοεμβρίου 2011 έως τις 31 Οκτωβρίου 2019 και κατά πολλούς έσωσε την ευρωζώνη. 
|
Η τέως Διευθύνουσα Σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας αναλαμβάνει έργο «ισορροπιστή» μεταξύ των αντίπαλων «στρατοπέδων» της Ευρωτράπεζας, που διαφωνούν στη «χαλαρή νομισματική» πολιτική. Το σκηνικό της σύγκρουσης είναι ακόμα «νωπό», καθώς στις 12 Ιανουαρίου ο Ντράγκι κατάφερε να αποσπάσει τη συμφωνία της πλειοψηφίας των μελών του ΔΣ της ΕΚΤ στη νέα μείωση των επιτοκίων και στον νέο κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης από τον προσεχή Νοέμβριο, με αγορές ομολόγων 20 δισ. τον μήνα και για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Ο διορισμός της Λαγκάρντ εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 18 Οκτωβρίου 2019 και η θητεία της θα διαρκέσει οχτώ έτη. 


Έκκληση για αύξηση δαπανών

Η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ απηύθυνε την Πέμπτη έκκληση προς τη Γερμανία και τις πλεονασματικές χώρες της Ευρωζώνης να αυξήσουν τις δαπάνες για να στηρίξουν την ανάπτυξη. Μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο η κυρία Λαγκάρντ υπενθύμισε πως για να διασώσουν το ευρώ οι χώρες της Ευρωζώνης συντόνισαν επιτυχώς τις δημοσιονομικές πολιτικές τους στη διάρκεια της κρίσης χρέους.

Η σημαντικότερη πρόσκληση που θα αντιμετωπίσει η κυρία Λαγκάρντ θα είναι «η συμφιλίωση της Γερμανίας με την ΕΚΤ» επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.
Η εφημερίδα επαινεί την Λαγκάρντ για την ικανότητά να επιτυγχάνει συμβιβασμούς, με τους οποίους να μπορούν όλοι να προχωρήσουν. Επισημαίνει ωστόσο ότι οι επικριτές της βρίσκονται στη Γερμανία, όπου αποταμιευτές, τραπεζίτες και ακαδημαϊκοί διαμαρτύρονται τα αρνητικά επιτόκια και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Η Κριστίν Μαντλέν Οντέτ Λαγκάρντ (Christine Madeleine Odette Lagarde, γενν. Παρίσι, 1 Ιανουαρίου 1956) είναι Γαλλίδα δικηγόρος, και προτού χρηματίσει Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ και Πρόεδρος της ΕΚΤ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2007 ως τις 29 Ιουνίου 2011, υπουργός Γεωργίας και Αλιείας, καθώς και υπουργός Εμπορίου, στην κυβέρνηση του Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Η Λαγκάρντ έγινε επίσης η πρώτη γυναίκα στο αξίωμα της υπουργού Οικονομικών σε οικονομία-μέλος των G8. Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και ιδίως στην Ελλάδα ήταν από τα ζητήματα που αντιμετώπισε από τις πρώτες ημέρες της θητείας της.

Συμπεριλήφθη στη λίστα που εξέδωσε το περιοδικό Time για τα «Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως» για το έτος 2012.

Παιδί μεσοαστικής οικογένειας και πρωταθλήτρια

Οι γονείς της ήταν καθηγητές πανεπιστημίου στις κλασικές σπουδές. Η Κριστίν Λαλουέτ, όπως ήταν το αρχικό επώνυμό της, ασχολήθηκε με τη συγχρονισμένη κολύμβηση καταφέρνοντας να μπει στην εθνική ομάδα της Γαλλίας και σε ηλικία μόλις 15 ετών να κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο στο εθνικό πρωτάθλημα.

Το 1974 αποφοίτησε από το προπαρασκευαστικό σχολείο Holton-Arms School, στο Μέριλαντ, όπου είχε πάει με υποτροφία, και κατόπιν σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Παρί Ουέστ Ναντέρ λα Ντεφάνς στο Παρίσι, ειδικεύτηκε στο εργατικό δίκαιο, στο οποίο απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα (DESS), ενώ κατέχει μεταπτυχιακό στα Αγγλικά. Το 1981, ξεκίνησε να εργάζεται ως δικηγόρος στο Παρίσι και γρήγορα έγινε μέλος του δικηγορικού γαλλικού γραφείου Baker & McKenzie, το οποίο αποτελεί ένα από τα κορυφαία δικηγορικά γραφεία παγκοσμίως. Ειδικεύτηκε σε ζητήματα αντιμονοπωλιακού και εργατικού δικαίου. Στην 25ετή της καριέρα ως δικηγόρος έφτασε το 1999 στην προεδρία της εταιρείας παραμένοντας στη θέση αυτή μέχρι το 2004.

Το 2004, ο Πρόεδρος Ζακ Σιράκ της απένειμε το μετάλλιο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, ενώ τον Απρίλιο του 2005, η Λαγκάρντ μπήκε στο εποπτικό συμβούλιο της πολυεθνικής ολλανδικής εταιρείας ING Group λίγο πριν αναλάβει τα υπουργικά της καθήκοντα τον Ιούνιο του 2005 στο Υπουργείο Εξωτερικού Εμπορίου, στην κυβέρνηση του Ντομινίκ ντε Βιλπέν, θέση από την οποία προχώρησε άμεσα σε μεταρρυθμίσεις του γαλλικού εργατικού δικαίου.

Από τότε η πολιτική της καριέρα μετρά ένα μήνα μόλις στο υπουργείο Γεωργίας και Αλιείας στην πρώτη κυβέρνηση του Φρανσουά Φιγιόν πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2007. Στις 19 Ιουνίου του 2007 έγινε η πρώτη γυναίκα στη Γαλλία αλλά και ανάμεσα στα κράτη των G8, που αναλαμβάνει καθήκοντα στο Υπουργείο Οικονομικών, Βιομηχανίας και Απασχόλησης. Στο έργο της συμπεριλαμβάνονται δύο νομοσχέδια, ένα για τον εκσυγχρονισμό της γαλλικής οικονομίας, και ένα για τη συγχώνευση των ANPE και UNEDIC. Από τον Ιούλιο μέχρι το Δεκέμβριο του 2008 υπήρξε πρόεδρος του ECOFIN, το οποίο αριθμεί ως μέλη τους Υπουργούς Οικονομικών όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το 2006 το περιοδικό Forbes την κατέταξε στην 30η θέση ανάμεσα στις πιο ισχυρές γυναίκες στον κόσμο και τον επόμενο χρόνο ανέβηκε στην δωδέκατη θέση, στην τρίτη θέση στην Ευρώπη και στην δεύτερη θέση στην Γαλλία. Το περιοδικό Time το 2009 και το 2010 την συμπεριέλαβε στην ετήσια έκδοσή του με τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους στον κόσμο.

Στις 25 Μαΐου 2011 η Λαγκάρντ ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά της για την προεδρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF) ως αντικαταστάτρια του Ντομινίκ Στρος Καν που παραιτήθηκε μετά τις κατηγορίες εναντίον του για απόπειρα βιασμού μιας καμαριέρας σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης. Στις 28 Ιουνίου 2011 το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξέλεξε τη Λαγκάρντ στην ηγεσία του οργανισμού. Ήταν και η επικρατέστερη υποψηφία, έχοντας αντίπαλο τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικού, Αγκουστίν Κάρστενς. 

Το «στίγμα» του σκανδάλου Ταπί

Το «στίγμα» του σκανδάλου Ταπί κατατρύχει ακόμα την Κριστίν Λαγκάρντ, αν και επαγγελματικά το έχει ξεπεράσει, με κάποιους να δηλώνουν ότι τρέφει φιλοδοξίες επιστροφής στην κεντρική πολιτική σκηνή.  

Ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας η Κριστίν Λαγκάρντ κατηγορήθηκε για κατάχρηση εξουσίας στην πολύκροτη «υπόθεση Ταπί» το 2007. Ο αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί είχε απαιτήσεις από την τράπεζα Credit Lyonnais για πρόσθετες οφειλές από την πώληση της εταιρείας Adidas, αλλά στο μεταξύ η τράπεζα είχε ρευστοποιηθεί και τις υποχρεώσεις της είχε αναλάβει κρατικός  μηχανισμός. Η Λαγκάρντ όρισε ένα δικαστικό συμβούλιο να διαιτητεύσει την υπόθεση και ο στενός φίλος του Σαρκοζί, ο Μπερνάρ Ταπί, έλαβε από το κράτος μετά την «πρωτοβουλία» της  Λαγκάρντ αποζημίωση ύψους 285 εκατομμυρίων ευρώ. Συν 115 ευρώ από τους τόκους, σύνολο 400 εκ. ευρώ! Παρά το οικονομικό σκάνδαλο η γαλλική δικαιοσύνη δεν ερεύνησε ποτέ σοβαρά την υπόθεση και το σύστημα που προώθησε την Κριστίν Μαντλέν Οντέτ Λαλουέτ/Λαγκάρντ σε όλη της ζωή, την επέλεξε ως διάδοχο του Ντομινίκ  Στρος Καν στο Ταμείο.