Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το Ευρω-Σύνταγμα

Τα «στρατόπεδα»
Το πεδίο είναι έτοιμο για μία μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στους υποστηρικτές του σχεδίου συντάγματος που βρίσκεται στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο) και τον ισπανο-πολωνικό άξονα που υποστηρίζει μία κατανομή της εξουσίας που θα του επιτρέψει να αντιταχθεί στη γαλλο-γερμανική ηγεμονία.
Οι εκπλήξεις
Στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε χθες ότι έχει «στην τσέπη» μία πρόταση που θα του επιτρέψει να διασώσει τη σύνοδο των Βρυξελλών, ενώ ο πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι επισείει την απειλή του βέτο. Ο ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι δε θα αποκαλύψει το περιεχόμενο της πρότασής του παρά το τελευταίο λεπτό.
Η μάχη και οι φοβίες
Η μάχη θα δοθεί στο θεσμικό μέρος του συντάγματος, που θα επιτρέψει στην διευρυμένη ΕΕ να λαμβάνει αποφάσεις και να εξασφαλίζει βαρύνουσα παρουσία στη διεθνή σκηνή. Το διακύβευμα συνίσταται στο βάρος των κρατών-μελών στις ψηφοφορίες στο Συμβούλιο των Υπουργών και στην εκπροσώπησή τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο εφιάλτης μιας επανάληψης της συνόδου της Νίκαιας τον Δεκέμβριο 2000, η οποία κατέληξε σε μία συνθήκη που χαρακτηρίσθηκε ανεπιφύλακτα μέτρια, πλανάται επάνω από τη σύνοδο, οι εργασίες της οποίας εκτιμάται από τους διπλωμάτες ότι θα παραταθούν μέχρι την Κυριακή.
Οι πρωταγωνιστές
Η Ισπανία και η Πολωνία κρατούν τα κλειδιά της διαπραγμάτευσης με την άρνησή τους μέχρι στιγμής να εγκαταλείψουν τη σχεδόν ισοβαρή με τους τέσσερις «μεγάλους» (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία) εκπροσώπησή τους στις ψηφοφορίες για τη λήψη των αποφάσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που τους δίνει η συνθήκη της Νίκαιας. Απορρίπτουν τη στάθμιση των ψήφων που προτείνει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα σύμφωνα με το δημογραφικό βάρος κάθε χώρας μέλους με τη λήψη αποφάσεων βάσει της «διπλής πλειοψηφίας» (50% των χωρών, 60% του πληθυσμού).
Επιμέρους μάχες
Αλλες μάχες θα δοθούν για τη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου οι μικρές χώρες και τα μελλοντικά κράτη μέλη θέλουν να διατηρήσουν έναν εκπρόσωπο ανά χώρα, για τον περιορισμό του δικαιώματος του βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και για την αναφορά στον χριστιανισμό που ζητούν οι καθολικές χώρες (Ισπανία, Πολωνία, Ιταλία, Ιρλανδία, Πορτογαλία).
Τα «καλοπιάσματα» του ιταλού πρωθυπουργού
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η πρόταση για μία 15μελή Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2009 είναι καταδικασμένη και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι σκοπεύει να προωθήσει την ιδέα μιας 18μελούς Επιτροπής από το 2014, με τη μεσολάβηση μίας μεταβατικής περιόδου με τριάντα επιτρόπους, δύο από τους οποίους θα προέρχονται από την Πολωνία, η οποία έτσι θα εισέλθει στην ομάδα των «μεγάλων». Ανάλογη προθεσμία μέχρι το 2014 είναι πιθανόν να προταθεί για την εφαρμογή και της «διπλής πλειοψηφίας» στο Συμβούλιο. Και για να καλοπιάσει όσους γίνεται περισσότερους ο ιταλός πρωθυπουργός είναι πιθανόν να προτείνει κάποια ενίσχυση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης για την Ισπανία, την Πολωνία και τους «μικρούς».
Οι αντιδράσεις
Αυτό όμως είναι πιθανόν να ερεθίσει τη Γαλλία και τη Γερμανία, που έχουν ταχθεί κατά οποιουδήποτε «μαγειρέματος» που θα οδηγούσε σε έναν «συμβιβασμό των εκπτώσεων». «Δεν θα αποδεχθούμε μία συμφωνία που θα επιτευχθεί με οποιοδήποτε τίμημα και υπό οποιουσδήποτε όρους», επανέλαβε χθες ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ενώ ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ δήλωσε σήμερα ότι «η σύνοδος των Βρυξελλών δεν μπορεί να επιτραπεί να καταλήξει σε μία δεύτερη Νίκαια». Εάν δεν υπάρξει ομοφωνία κατά τη σύνοδο των Βρυξελλών, το Βερολίνο και το Παρίσι, με την υποστήριξη της Λισσαβόνας και της Πράγας, σκοπεύουν να αναβάλουν τη λήψη απόφασης μέχρι το 2004, μετά τη μεσολάβηση μίας περιόδου περισυλλογής.
Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει, σήμερα, και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΕ θα αναγνωρίσει τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει για την ενταξή της στην «ευρωπαϊκή λέσχη».
«Υπέρ της αναφοράς της χριστιανικής θρησκείας στο κείμενο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος», τάχθηκε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Χανς Γκερτ Πέτερινγκ.
Πηγή: skai.gr