Λάβρος ο Τζόνσον για τον Πούτιν: Έχει εντελώς ξεσκίσει το διεθνές δίκαιο

Λάβρος ο Τζόνσον για τον Πούτιν: Έχει εντελώς ξεσκίσει το διεθνές δίκαιο

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλει άμεσα πακέτο οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εκτιμώντας παράλληλα ότι ο Πρόεδρος Πούτιν ετοιμάζεται για πλήρη εισβολή στην Ουκρανία.

Σε δηλώσεις μετά από τη συνεδρίαση της επιτροπής COBRA στην Ντάουνινγκ Στριτ για το συντονισμό της αντίδρασης της Βρετανίας στην αναγνώριση ανεξαρτησίας του Ντόνμπας από τη Μόσχα, ο κ. Τζόνσον είπε αρχικά ότι ο Ρώσος ηγέτης έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και την ουκρανική κυριαρχία, ενώ έχει επίσης στην ουσία αποκηρύξει τη διαδικασία του Μινσκ.

«Έχει εντελώς ξεσκίσει το διεθνές δίκαιο», σχολίασε ο κ. Τζόνσον, προσθέτοντας ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν «είναι αποφασισμένος να κάνει μία πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία», ενδεχόμενο που χαρακτήρισε «απολύτως καταστροφικό».

Συμπλήρωσε ότι τώρα η Βρετανία θα επιβάλει ένα «άμεσο πακέτο διεθνών κυρώσεων» που μεταξύ των στόχων του θα περιλαμβάνει ορισμένα συμφέροντα στην ίδια τη Ρωσία. «Θα στοχεύουμε ρωσικά οικονομικά συμφέροντα όσο πιο σκληρά μπορούμε», είπε ο κ. Τζόνσον, καθώς και «οικονομικά συμφέροντα που υποστηρίζουν τη ρωσική πολεμική μηχανή». Παρέπεμψε όμως για τις λεπτομέρειες στις ανακοινώσεις που θα γίνουν αργότερα στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Άφησε πάντως να εννοηθεί ότι οι κυρώσεις που θα ανακοινωθούν σήμερα δε θα είναι το πλήρες πακέτο, καθώς αυστηρότερα μέτρα θα επιβληθούν αν γίνει πλήρης εισβολή. «Μην έχετε αμφιβολία ότι αν οι ρωσικές εταιρείες εμποδιστούν από το να συγκεντρώνουν κεφάλαιο στις βρετανικές χρηματαγορές, αν ξεφλουδίσουμε το προσωπείο της ρωσικής ιδιοκτησίας εταιρειών και περιουσίας, θα αρχίσει να πονάει», συμπλήρωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Είπε επίσης ότι είναι ζωτικής σημασίας να αποτύχει η προσπάθεια του Πούτιν να κατακτήσει μία άλλη ευρωπαϊκή χώρα και τόνισε ότι το σχέδιο του Ρώσου Προέδρου συνιστά «σοβαρά λάθος υπολογισμό».

Όπως είπε, ο Πρόεδρος Πούτιν «πιστεύει ότι η Ουκρανία δεν έχει πραγματικό δικαίωμα να υφίσταται ως κυρίαρχη, ανεξάρτητη χώρα», κάτι που «αντιβαίνει όλα όσα μοχθήσαμε να πετύχουμε στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου».

Εκτίμησε δε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος θα συναντήσει κάτι που θα είναι δύσκολο να νικήσει, δηλαδή την ουκρανική αίσθηση εθνικής υπερηφάνειας και την αποφασιστικότητα του λαού της να υπερασπιστούν τη χώρα τους.

Λίγο αργότερα ο Υπουργός Άμυνας του Ην. Βασιλείου Μπεν Γουάλας χαρακτήρισε την κατάσταση «απίστευτα σοβαρή» και είπε ότι στην ουσία η Ουκρανία, ένα κυρίαρχο κράτος, έχει υποστεί «προσάρτηση» εδάφους της από άλλη χώρα.

Πηγή: skai.gr