Κλείσιμο

Κρεμλίνο: Τη Δευτέρα ο νέος γύρος συνομιλιών Μόσχας - Κιέβου

Αύριο Δευτέρα θα γίνουν νέες συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολέξι Αρέστοβιτς είπε ότι οι δύο πλευρές πραγματοποιούν συνομιλίες σήμερα Κυριακή, εστιάζοντας κυρίως στην κατάσταση που επικρατεί στη Μαριούπολη. Ο Αρέστοβιτς δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία έχει αναπτύξει αρκετά στρατεύματα στη Μαριούπολη ώστε να μην καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις που την έχουν περικυκλώσει.

Αποτελέσματα εντός ημερών «βλέπουν» Κίεβο και Μόσχα

Νωρίτερα ο Ρώσος αξιωματούχος Λέονιντ Σλούτσκι, έκανε λόγο για ουσιαστική πρόοδο στις συνομιλίες.

«Βάσει των προσωπικών προσδοκιών μου, αυτή η πρόοδος ενδέχεται να αναπτυχθεί τις επόμενες ημέρες σε μια κοινή θέση και των δύο αντιπροσωπειών, σε έγγραφα προς υπογραφή», δήλωσε ο Σλούτσκι.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι θέμα ημερών να υπάρξουν αποτελέσματα. Διευκρίνισε ότι το Κίεβο διαπραγματεύεται αλλά δεν προτίθεται να παραδοθεί ή να αποδεχθεί οποιοδήποτε τελεσίγραφο.

«Δεν θα υποχωρήσουμε καταρχήν σε οποιαδήποτε θέση. Η Ρωσία το καταλαβαίνει αυτό τώρα. Η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να συνομιλεί εποικοδομητικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων αναφέρθηκε και η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν. Είπε πως η Μόσχα δείχνει σημάδια προθυμίας να δεσμευτεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου.
 

Πηγή: Με πληροφορίες από Καθημερινή, ΑΠΕ - ΜΠΕ