Κρεμλίνο: Θεωρεί ότι έχει με Άγκυρα «εταιρικές σχέσεις» αλλά και «ουσιαστική διαφωνία» για Κριμαία

Ρωσία και Τουρκία έχουν «εταιρικές σχέσεις», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι δύο χώρες δεν έχουν ουσιαστικές διαφωνίες, π.χ. για το θέμα της Κριμαίας, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου σχολιάζοντας τη συμμετοχή της Τουρκίας στο φόρουμ «Πλατφόρμα της Κριμαίας», που διοργανώθηκε στο Κίεβο στις 23 Αυγούστου, έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Οι ρωσοτουρκικές σχέσεις έχουν στο σύνολό τους - και μάλιστα όχι μόνο στις διακηρύξεις, αλλά στην πραγματικότητα - εταιρικό χαρακτήρα, ο οποίος βασίζεται στο υπαρκτό σταθερό θεμέλιο της οικονομικής, επενδυτικής συνεργασίας. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι σχέσεις αυτές είναι απαλλαγμένες από ουσιαστικές διαφωνίες. Στον τομέα των ουσιαστικών διαφωνιών υπάγεται ακριβώς το θέμα της Κριμαίας», δήλωσε ο κ. Πεσκόφ και συμπλήρωσε: «Δεν θα αποδεχθούμε τέτοιου είδους θέση των Τούρκων συναδέλφων, τη θεωρούμε απολύτως λανθασμένη και είμαστε έτοιμοι, γεμάτοι με υπομονή να τους εξηγήσουμε περαιτέρω, όπως και στις άλλες χώρες, ποια είναι η πραγματική κατάσταση πραγμάτων με αυτή τη ρωσική περιφέρεια».

Κατά τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου οποιεσδήποτε διαφωνίες είναι απαραίτητο να επιλύονται μέσω του διαλόγου και η ρωσική ηγεσία είναι «έτοιμη να ξεδιαλύνει τις αυταπάτες, στις οποίες επιδίδονται πολλές χώρες», θεωρώντας ωστόσο ότι η διάσκεψη «Πλατφόρμα της Κριμαίας» έχει κυρίως «διακηρυκτικό» χαρακτήρα.

«Αν και αυτός ο έστω και διακηρυκτικός χαρακτήρας, είναι φορέας, φυσικά, ενός εξαιρετικά μη φιλικού τόνου ως προς τη χώρα μας, πράγμα, που βεβαίως καταγράφεται από εμάς λεπτομερώς. Και όπως είναι φυσικό βγάζουμε για τον εαυτό μας τα σχετικά συμπεράσματα», υποστήριξε ο κ. Πεσκόφ, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα αντιμετωπίσει η Μόσχα τις χώρες, που συμμετείχαν στην «Πλατφόρμα της Κριμαίας».

Λίγα 24ωρα νωρίτερα ο γνωστός πρώην διπλωμάτης και νυν μόνιμος αντιπρόσωπος της Κριμαίας στον πρόεδρο της Ρωσίας, Γκεόργκι Μουράντοφ, είχε καλέσει την τουρκική ηγεσία να λάβει υπόψη της «τις όχι απλές για την Τουρκία σελίδες της κοινής μας ιστορίας, την οποία δεν αξίζει εκ νέου να προκαλούμε», αναφερόμενος προφανώς στους ρωσοτουρκικούς πολέμους για την κυριαρχία στη στρατηγική χερσόνησο και επικαλέστηκε τη λαϊκή σοφία για να υπενθυμίσει ότι η τουρκική πολιτική για την Κριμαία ισοδυναμεί με «το να σκάβεις το λάκκο του άλλου, χωρίς να σκέφτεσαι ότι θα πέσεις ο ίδιος μέσα».

Σύμφωνα με τον κ. Μουράντοφ, πρώην πρέσβη στην Κύπρο και πρόεδρο της Ένωσης Φιλίας Ρωσίας-Ελλάδας, η Τουρκία θα πρέπει καλά να θυμάται «πώς πριν από μερικά χρόνια, η ηγεσία ειδικά της Ρωσίας βοήθησε τον Τούρκο πρόεδρο να διασωθεί από το πραξικόπημα». Ο Ρώσος αξιωματούχος ισχυρίστηκε επίσης ότι «οι Τάταροι της Κριμαίας στην Τουρκία υποστηρίζουν το ρωσικό καθεστώς της Κριμαίας και καλούν την τουρκική ηγεσία σε έντιμη και ευγενή σχέση προς τη Μόσχα» και αναρωτήθηκε εάν θα ακούσει τις εκκλήσεις τους η τουρκική κυβέρνηση, καθώς «οι κάτοικοι της Κριμαίας, οι οποίοι σαφώς και νομίμως, σύμφωνα με όλους τους νομικούς κανόνες αποφάσισαν το 2014 την τύχη τους, ποτέ δεν θα μένουν αδιάφοροι στις προσπάθειες ξένων να συζητούν το θέμα "απελευθέρωσης" της πατρώας τους γης από το λαό της».

Όπως έχουν καταγραφεί οι δηλώσεις του σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στο Κίεβο ότι το φόρουμ για την Κριμαία «ανοίγει τη σελίδα της αναζήτησης μιας ειρηνικής, μακρόχρονης λύσης επιστροφής της Κριμαίας στην Ουκρανία, διότι η Κριμαία είναι Ουκρανία».

Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα η διακήρυξη της «Πλατφόρμας της Κριμαίας», είναι το ισχυρότερο σχετικό διεθνές κείμενο και η μεγαλύτερη διπλωματική ήττα της Ρωσίας από το 2014, όταν η ιστορική χερσόνησος προσαρτήθηκε στη Ρωσία και τελεί κατά το Κίεβο υπό ρωσική κατοχή.

Κατά τη Μόσχα το καθεστώς της Κριμαίας ως εδάφους της Ρωσίας έχει οριστικά προσδιοριστεί από το δημοψήφισμα των κατοίκων της στις 16 Μαρτίου 2014, οι οποίοι υπερψήφισαν σε ποσοστό 96,57 % την επιστροφή της χερσονήσου υπό ρωσική κυριαρχία. Το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας δεν έχει αποδεχθεί τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος και συνεχίζει να θεωρεί την Κριμαία έδαφος της Ουκρανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ