Κρεμλίνο: Ο Πούτιν θα εξετάσει φάσμα μέτρων αν Φινλανδία και Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα εξετάσει ένα φάσμα μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας της Ρωσίας, αν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία ή η Σουηδία, αφού το υπουργείο Άμυνας του παρουσιάσει τις προτάσεις του για το θέμα, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως το υπουργείο εξακολουθεί να χρειάζεται χρόνο για να προχωρήσει στις προτάσεις.

Απειλές Μεντβέντεφ για πυρηνικά σε περίπτωση ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Σαφείς προειδοποιήσεις απηύθυνε η Ρωσία αντιδρώντας στο ενδεχόμενο ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που θα εξεταστεί από την Συμμαχία μέσα στις επόμενες εβομάδες.

Ο στενός συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι σε αυτή την περίπτωση, η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις άμυνές της και πως δεν θα μπορεί πλέον να γίνεται λόγος για μια «αποπυρηνικοποιημένη» Βαλτική.

«Δεν μπορεί να γίνεται πλέον λόγος για οποιοδήποτε αποπυρηνικοποιημένο καθεστώς για τη Βαλτική, η ισορροπία πρέπει να αποκατασταθεί» είπε χαρακτηριστικά ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

«Μέχρι σήμερα, η Ρωσία δεν έχει λάβει τέτοια μέτρα και δεν επρόκειτο να λάβει», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

Χθες η Φινλανδή πρωθυπουργός, Σάνα Μαρίν, δήλωσε ότι η Φινλανδία θα λάβει «εντός λίγων εβδομάδων» την απόφασή της για την υποψηφιότητα για ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

«Πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί αρκετά γρήγορα. Σε λίγες εβδομάδες, όχι σε μήνες», δήλωσε η Φινλανδή πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στην Σουηδή ομόλογό της, Μαγκνταλένα Αντερσον, την ώρα που η Σουηδία δεν αποκλείει επίσης την ένταξή της στην Ατλαντική Συμμαχία.

Χωρίς να αποκαλύψει την δική της προτίμηση, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας τόνισε κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην Στοκχόλμη τα πλεονεκτήματα ενός μέλους του ΝΑΤΟ έναντι ενός απλού εταίρου, όπως είναι σήμερα η Φινλανδία.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να έχει κανείς εγγυήσεις ασφαλείας εκτός του πλαισίου της κοινής άμυνας και αποτροπής όπως εγγυάται το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ».

«Η διαφορά ανάμεσα σε εταίρο και μέλος είναι σαφής και θα παραμείνει», προειδοποίησε.

Η συζήτηση για την επιλογή της ένταξης ή μη στο ΝΑΤΟ θα ξεκινήσει στο φινλανδικό κοινοβούλιο σήμερα και η κυβέρνηση θεωρεί ότι η απόφαση θα ληφθεί μέχρι την αρχή του καλοκαιριού.

Σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ είναι προγραμματισμένη για τις 29 και 30 Ιουνίου στην Μαδρίτη.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Φινλανδίας υπέβαλε στο κοινοβούλιο «λευκή βίβλο» για την στρατηγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία θα χρησιμεύσει ως σημείο αναφοράς των συζητήσεων.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει μεταβάλει εις βάθος το περιβάλλον ασφαλείας, αναφέρεται στην λευκή βίβλο , σύμφωνα με την οποία, ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ θα σημάνει αύξηση των αμυντικών της δαπανών κατά 1%'έως 1,5%.

Θα ήταν καλό αν η Φινλανδία και η Σουηδία έκαναν αντίστοιχες επιλογές ασφαλείας στο μέλλον, πρόσθεσε η φινλανδή πρωθυπουργός προειδοποιώντας ότι η χώρα της θα πρέπει να είναι έτοιμη για αντίδραση της Ρωσίας ακόμη και κατά την διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης της επιλογής ένταξης ή μη στην Ατλαντική Συμμαχία.

Η σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον δήλωσε από την πλευρά της ότι θα πρέπει από σουηδικής πλευράς να εξετασθεί ποιο είναι το καλύτερο για την ασφάλεια της χώρας. Δεν μπορούμε να βιαστούμε να λάβουμε αποφάσεις, είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ