Κλείσιμο

Πρώτη αντίδραση του Κρεμλίνου για το «πάγωμα» του NordStream 2: Ελπίζουμε πως είναι προσωρινή απόφαση

Μια πρώτη αντίδραση της Μόσχας προκάλεσε η γερμανική αναστολή της διαδικασίας πιστοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου NordStream 2, έργου ουσιαστικά έτοιμου από πλευράς υποδομών.

«Το Κρεμλίνο εκφράζει τη λύπη του για την αναστολή της πιστοποίησης από τη Γερμανία του έργου του αγωγού φυσικού αερίου NordStream 2 στη Βαλτική Θάλασσα, με στόχο να διπλασιάσει τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου απευθείας στη Γερμανία», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax που επικαλείται το Reuters. 

«Το Κρεμλίνο ελπίζει ότι η καθυστέρηση του NordStream 2 είναι προσωρινή» πρόσθεσε ο Πεσκόφ. 

Την απόφαση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς χλεύασε ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι και πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. 

Κυρώσεις κατά πέντε ρωσικών τραπεζών και τριών Ρώσων ολιγαρχών ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Περιουσιακά στοιχεία αυτών στη Βρετανία θα παγώσουν, θα απαγορευθεί η είσοδος των υπό κυρώσεις ατόμων στη χώρα και θα απαγορευθεί σε Βρετανούς πολίτες και σε βρετανικές εταιρείες να συναλλάσσονται μαζί τους.

Αυτές οι κυρώσεις, είπε ο κ. Τζονσον, είναι η πρώτη δόση, καθώς περαιτέρω διείσδυση ρωσικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος, πέρα από τις επαρχίες του Ντονμπάς, θα συνεπάγονται περαιτέρω κυρώσεις.

Οι πέντε τράπεζες είναι οι: Rossiayaz Bank, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank, Black Sea Bank. Τα τρία άτομα κατά των οποίων στρέφονται οι κυρώσεις είναι οι Γκενάντι Τιμτσένκο, Ιγκόρ Ρότενμπεργκ και Μπόρις Ρότενμπεργκ. Πρόκειται για δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες με ισχυρά σημερινής στον τομέα της ενέργειας και συνεχές σχέσεις με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Πηγή: skai.gr