Κούβα: Πέντε νεκροί και 816 κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 816 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό στη νήσο να φθάνει τους 30.345.

Ακόμη πέντε θάνατοι ασθενών με τον COVID-19 το ίδιο διάστημα αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας στη χώρα της Καραϊβικής σε 225 νεκρούς μέχρι στιγμής. Οι ασθενείς που υπέκυψαν το προηγούμενο 24ωρο ήταν άνω των 60 ετών και είχαν υποκείμενα νοσήματα που «αυξάνουν το επίπεδο θνητότητας» του ιού, επισήμανε ο επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας Φρανσίσκο Ντουράν.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι επί του παρόντος 5.600, ενώ στον αντίποδα 24.468 ασθενείς έχει κριθεί ότι αποθεραπεύθηκαν.

Παρότι — συγκριτικά — η Κούβα παραμένει η καλή μαθήτρια της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, η χώρα των 11,2 εκατομμυρίων κατοίκων δυσκολεύεται να ελέγξει το δεύτερο κύμα. Το άνοιγμα των συνόρων στις αρχές Νοεμβρίου και κατόπιν η μαζική άφιξη επισκεπτών από το εξωτερικό, πρωτίστως κουβανοαμερικανών που πήγαν να επισκεφθούν συγγενείς τους την περίοδο των γιορτών, εκτροχίασαν την κατάσταση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ